Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ΓΥΡΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΗΣ ΓΥΡΗ

Η γύρη αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στην μακριά αλυσίδα διατήρησης και πολλαπλασιασμού των ειδών στη γη. Είναι το μέσο με το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών μεταφέρεται από τα αρρενα (στήμονες) στα θήλεα πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών (ύπερος) και ένας τρόπος για την μεταφορά αυτή είναι και η μέλισσα (επικονιαστής). Ένα μέρος απ΄ αυτήν η μέλισσα κατά τις επισκέψεις της στα λουλούδια αφού την συλλέξει, την αναμίξει με νέκταρ και την επεξεργαστεί την πλάθει σε μικρούς κόκκους σαν τραχανά και αφού την τοποθετήσει σε ειδικά καλαθάκια που διαθέτει για τον σκοπό αυτό στα δύο πίσω πόδια της την μεταφέρει στην κυψέλη προκειμένου να την χρησιμοποιήσει σαν πρωτεϊνική τροφή στα μωρά της. Αποτελεί την μοναδική πηγή πρωτεϊνών για την μέλισσα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του είδους ,είναι το λεγόμενο <<μελισσόψωμο>>.

Η γύρη είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες και για τον άνθρωπο. Μία με δύο  κουταλιές του γλυκού γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Oι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, η γύρη αποτελεί και ισχυρό αντιανεμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί το σχηματισμό των συστατικών του αίματος. Έχει διουρητικές ιδιότητες και παίζει τον ρόλο <<προστάτη>> του προστάτη .Και κάτι πολύ σημαντικό επίσης που το άφησα τελευταίο χάριν εντυπώσεων, αποτελεί καλό σύμμαχο της σεξουαλικής επιθυμίας. Οι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή της με ειδικούς για τον σκοπό αυτό γυρεοσυλλέκτες, η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών χιλιάδων πεταγμάτων της μέλισσας και μεθοδικότητας του μελισσοκόμου, την καταψύχουν και  την διαθέτουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Ωστόσο, όμως εξίσου θρεπτική είναι και σε  αφυδατωμένη  μορφή,  που μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια ή να προστεθεί σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα. 


Με τόσα καλά πως να μην είναι αποδεκτή και από τον άνθρωπο;


Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ 250 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ- ΠΑΤΕΝΤΑ by Miltos_e1


Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και υλικά που εξυπηρετούν την τροφοδότηση των μελισσιών με σιρόπι.Σκεπτόμενος με ποιό τρόπο θα μπορέσω να τροφοδοτήσω με την συγκεκριμένη ποσότητα των 250 γρ τα μελίσσια μου νωρίς την άνοιξη γρήγορα και χωρίς κόπο   καθώς βρισκόμουν σ΄ενα ζαχαροπλαστείο ενός φίλου μου πήρα ένα προφυτερόλ φυσικά για άμεση κατανάλωση απο μένα μιας και μου αρέσει πολύ. Η πλαστική συσκευασία του μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ειδικά το πλαστικό καπάκι απο το μπολάκι που είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να δημιουργεί περιμετρικά καινό χείλος.Τότε σκέφτηκα ότι ισως θα μπορούσα με κατάλληλη παρέμβαση  να το κάνω ταίστρα. Πήρα λοιπόν το μπολάκι αυτό, του άνοιξα στο πάνω μέρος του   μερικές τρύπες περιμετρικά στο χείλος του, το γέμισα με νερό και το έκλεισα με το καπάκι του γυρνώντας το ανάποδα.τότε διαπίστωσα πως δημιουργεί μια περιμετρική ταίστρα, ένα και ένα για την μέλισσα η οποία πλησιάζει περιμετρικά και ρουφάει με την προβοσκίδα της  το σιρόπι.Την επόμενη ημέρα, ετοίμασα το σιρόπι και πήγα να δοκιμάσω και στην πράξη πως μπορεί να λειτουργήσει αυτή η πατέντα σ΄ενα μελίσσι.Το αφήσα ανάποδα πάνω στους κηρηθροφορείς και την επόμενη ημέρα πήγα να δω τ αποτέλεσματα.Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε σταγόνα σιροπιού μεσα στο μπόλ.Τότε αφού το πείραμα πέτυχε άρχισα την μαζική εφαρμογή αυτου του τροφοδότη των 250 γραμμαρίων ιδανικό για διεγερτική τροφοδότηση.Χρησιμοποιώ διπλάσιο αριθμό απο αυτά ούτως ώστε η προετοιμασία να γίνεται στο σπίτι η στο εργαστήριο και η αντικατάσταση άμεσα στο μελισσοκομείο.Βέβαια αυτό προϋποθέτει καθημερινή επίσκεψη για 10 η 15 ημέρες διέγερσης.Δοκιμάστε το ειδικα΄οι ερασιτέχνες συνάδελφοι μελισσοκόμοι και πιστεύω πως θα σας ενθουσιάσει.Ειδικά στο κόστος και με λίγη προσοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια.
Καλή εφαρμογή!