Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ Η ΒΑΛΣΑΜΟ

ΛΑΔΙ ΥΠΕΡΙΚΟΥ

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο είναι αποτέλεσμα της εκχύλισης μίας ειδικής ρητίνης που φέρει επάνω στα άνθη του το σπαθόχορτο σε λάδι ελιάς εκτεθειμένο τους καλοκαιρινούς μήνες στην θερμοκρασία   περιβάλλοντος κάτω από τον ήλιο.
Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο βότανο με την ονομασία σπαθόχορτο;
Το σπαθόχορτο είναι ένα από τα χιλιάδες βότανα με ευεργετική δράση στον οργανισμό είτε σαν αφέψημα είτε σε λάδι. Η ονομασία του προέρχεται από την χρήση που έκαναν οι στρατιώτες άλλων εποχών όταν ήθελαν να επουλώσουν τα τραύματά τους που ήταν αποτέλεσμα της μάχης σώμα   με σώμα με τα σπαθιά. Τι έκαναν λοιπόν! Γνωρίζοντας τις επουλωτικές ιδιότητες του βοτάνου αυτού συνέλεγαν ποσότητες απ΄ αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες και το τοποθετούσαν σε δοχεία για 45 περίπου ημέρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Το σπαθόχορτο τότε άφηνε στο λάδι αυτή την  ρητίνη με κόκκινη σχεδόν απόχρωση την λεγόμενη υπερικίνη και έτσι με το λάδι αυτό επάλειφαν τα πληγωμένα από τα σπαθιά μέρη του σώματός τους. Αποτέλεσμα ήταν η γρήγορη επούλωση των τραυμάτων και η αποφυγή μολύνσεων. Η συνήθεια αυτή και πρακτική  πέρασε με τα χρόνια και στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέχρις που χημικά παρασκευάσματα το παραγκώνισαν. Όπως όμως αναφέρω και σε άλλη μου ανάρτηση στην εποχή μας άρχισε να επικρατεί μία τάση επιστροφής στην παράδοση με την χρήση αγνών υλικών που υπάρχουν καθημερινά γύρω μας που τα είχαμε ξεχάσει ή δεν τα είχαμε γνωρίσει ποτέ.
Το σπαθόλαδο η αλλιώς βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών είναι αποτελεσματικό για την ισχιαλγία  ,ρευματικούς πόνους, πόνους αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.   Κάνουμε επαλείψεις και  εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Ενδείκνυται και για χαλαρωτικό μασάζ σε συνδυασμό με διάφορα αιθέρια έλαια.
.Το  σπαθόλαδο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται όχι μόνο εξωτερικά στο σώμα αλλά και εσωτερικά με λήψη του από το στόμα και έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις κολίτιδας, δυσπεψίας, ξινίλες στομάχου.Αποτελεί βοηθητικό και συμπληρωματικό στοιχείο για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ το χρησιμοποιεί στην παρασκευή της κεραλοιφής και των χειροποίητων σαπουνιών της αλλά το διαθέτει και αυτούσιο σε μπουκαλάκια διαφόρων ποσοτήτων.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΣΑΠΟΥΝΙ , ΑΓΝΟ, ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


Λίγα λόγια για την ιστορία του σαπουνιού.
Το σαπούνι όπως και πολλά αλλά προϊόντα έχουν βαθιές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.Στο νησί Λέσβος πραγματοποιούνταν πολλές θυσίες ζώων προς τιμή των αρχαίων θεών.Τα ζώα αποτεφρώνονταν και οι στάχτες τους μαζί με τέφρα ξύλου συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία.Η στάχτη αποτελούσε αλκαλική πηγή και σε συνδυασμό με τα λιπαρά υπολείμματα των αποτεφρωμένων ζώων έπειτα από συνθήκες έντονης υγρασίας πιθανόν δυνατή βροχή από την μάζα της συσσωρευμένης στάχτης και λίπους δημιούργησε μία κιτρινωπή ουσία που κάθε φορά που έβρεχε και γινόταν το ποτάμι κιτρινωπό οι γυναίκες που έπλεναν τον ρουχισμό σ΄αυτό παρατηρούσαν ότι τα ρούχα τους ήταν καθαρότερα.
Ως γνωστό η ελιά στην αρχαιότητα ήταν δέντρο ιερό και καλλιεργούνταν σ΄ολη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια.Έχοντας λοιπόν υπ΄οψιν τους οι αρχαίοι Έλληνες πως το βασικότερο υλικό είναι οτιδήποτε λιπαρό και επειδή το ελαιόλαδο ήταν σε αφθονία χρησιμοποίησαν για την παραγωγή του σαπουνιού  το αγνό ελαιόλαδο που με το πέραμα των αιώνων χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό. Από τότε κάθε νοικοκυριό παρασκεύαζε το δικό του χειροποίητο παραδοσιακό σαπούνι από λάδι ελιάς.Στην πορεία και ειδικά στην σύγχρονη εποχή η παραγωγή αυτή περιορίστηκε στο ελάχιστο με την εισβολή των χημικών σαπουνιών και οι σαπωνοποιοί γνώρισαν σ αυτά τα χρόνια μεγάλη κρίση.Όμως έγινε φανερό ότι τόσο σ΄αυτ'ό το προϊόν όσο και σε άλλα παραδοσιακά προϊόντα ειδικά αυτά που έχουν σχέση με την υγεία του ανθρώπου η  εκτροπή από τον δρόμο της παράδοσης επέφερε πολλά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου και άρχισε έτσι δειλά δειλά η μεταστροφή του στην προτίμηση των προϊόντων εκείνων που έχουν σχέση μόνο με αγνά υλικά τέτοια που θα τον προστατέψουν και όχι θα τον οδηγήσουν σε περιπέτειες με το πολυτιμότερο αγαθό του την υγεία.

Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ θέλοντας να προσφέρει και στον τομέα της περιποίησης   του δέρματος την βοήθειά της πάντρεψε τις ιδιότητες του απλού χειροποίητου με αγνά υλικά σαπουνιού (αγνό ελαιόλαδο) με τα   μελισσοκομικά της προϊόντα όπως το κερί, το μέλι και την πρόπολη και τα τρία με τις γνωστές τους θεραπευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, εκζέματος, ενυδάτωσης και ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να βρίσκετε στην ευχάριστη θέση να προσφέρει στους πελάτες της ένα σαπούνι φιλικό με το δέρμα και σύμμαχο κατά των διαφόρων προβλημάτων του.
Απευθύνεται σε ανθρώπους που ψάχνουν αγνά προϊόντα για την προσωπική τους υγιεινή, δίνοντάς τους καθαριότητα και φρεσκάδα χωρίς τη χρήση συνθετικών υλών με άγνωστες ή επικίνδυνες ιδιότητες.
Έχει ισχυρή καθαριστική δράση παράγοντας βελούδινο αφρό, το μέλι που περιέχει  ενυδατώνει το δέρμα, το κερί και η πρόπολη το κάνουν ελαστικό και το προστατεύουν απο εξωτερικούς παράγοντες που λειτουργούν εχθρικά και καταστρεπτικά κατά του δέρματος όπως συχνή έκθεση σε υγρασία, απορρυπαντικά, ήλιος, ξηρό περιβάλλον κλπ και επιπλέον λειτουργούν απολυμαντικά λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων.
Το αιθέριο έλαιο κανέλας, πορτοκαλιού, ευκαλύπτου, το άρωμα μελιού προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση κατά την χρήση του που διαρκεί.
Παράγεται αποκλειστικά με παραδοσιακό τρόπο και καθ όλη την φάση παραγωγής του η επεξεργασία του γίνεται χειρωνακτικά κατέχοντας έτσι τον τίτλο του χειροποίητου.


Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΡΑΚΟΜΕΛΟ




ΡΑΚΟΜΕΛΟ


Το μέλι ως γνωστόν συνδυάζεται με πλήθος άλλων προϊόντων δίνοντάς τα ιδιαίτερη γεύση και θρεπτική αξία.Αξίζει τον κόπο λοιπόν  να αναφερθώ σε ένα προϊόν που έχει μέσα του το μέλι και όχι μόνο, το παραδοσιακό ρακόμελο.
Ήταν από παλιά προνόμιο των Κρητικών ν΄ απολαμβάνουν αυτό το αγνό ποτό τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όσο κρύες φυσικά μπορεί να είναι στην Κρήτη. Με την ρακή και το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο παρασκευάζουν αυτό το "υγρό πυρ" που ακόμη και ένα σφηνάκι είναι αρκετό να σε κάνει να νιώσεις όπως σε σάουνα. Δεν συζητώ για τις τονωτικές, αποστειρωτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες! Με το πέρασμα του χρόνου όμως, τα "πνευματικά δικαιώματα" αυτού του ποτού πέρασαν και στην περιοχή της Αθήνας όπου έγινε το ποτό με πολλούς fun.
Όμως επειδή  Ελλάδα δεν είναι μόνο η "Αθήνα'' , το ποτό αυτό αφού έγινε συνήθεια πλέον κάτω, πήρε ν΄ ανηφορίζει και αισίως έφτασε ως την άλλη άκρη της Ελλάδας τον Έβρο. Ενδιάμεσα έκανε στάση και στα δικά μας τα μέρη, στην περιοχή της Θεσ/νίκης και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να το γνωρίσουμε και εμείς. Από τότε γίναμε φίλοι "κολλητοί" που θυμάται ο ένας τον άλλον μόνο το χειμώνα. "Εποχιακή" φιλία θα την ονόμαζα, όμως πιστέψτε με παρά του ότι βλεπόμαστε μόνο το χειμώνα εντούτοις δεν ξεχνιόμαστε κι έτσι κάθε τέτοια εποχή τα ξαναβρίσκουμε.!!
Όμως η αποδοχή του είναι τέτοια που γέννησε την επιθυμία στον καταναλωτή να το απολαμβάνει και παγωμένο το καλοκαίρι χωρίς να υπολογίζει την θερμαντική του δράση.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ παράγει το ρακόμελο με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε αναλογία υλικών με βάση τόσο την ρακί η αλλιως γράπα αλλα και με γνήσιο αποσταγμα από απόσταξη ζυμωμένου μελιού το αποτέλεσμα του οποίου είναι το ρακί απο μέλι η αλλιώς όπως το αποκαλούν στην Χαλκιδική ''Μουντοβίνα''.
Ρακόμελο λοιπόν, ρακή ή γράππα, κανέλα και γαρίφαλο και φυσικά το μέλι. Αποτέλεσμα;
Γόμωση για την εκτόξευση πυραύλου!
Δοκιμάστε να το παρασκευάσετε και μετά απολαύστε το. Θα σας εγκαταλείψουν όλες οι ιώσεις. Τι δυστυχία!!
Και να μία απλή συνταγή, για γρήγορη και εύκολη παρασκευή ρακόμελου:
Υπολογίστε πόσα σφηνάκια θέλετε να κάνετε.
Μέλι: μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε σφηνάκι.
Ένα ξυλάκι κανέλας
Γαρίφαλα τόσα, όσα και τα σφηνάκια.
Βάζουμε σ' ένα ανοξείδωτο σκεύος (κατσαρολάκι) την ρακή ή την γράππα ή  απόσταγμα από ζύμωση μελιού   και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην φουσκώσει. Προσοχή!! υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μέλι ,κανέλα, γαρίφαλο) και ανακατεύουμε μέχρι το μέλι να διαλυθεί. Τότε το ρακόμελό μας είναι έτοιμο και εμείς επίσης έτοιμοι να το σερβίρουμε ζεστό.
Για το καλοκαίρι σερβίρεται παγωμένο προσοχή όμως στην υπέρ κατανάλωση.
Πάντα πίνουμε με μέτρο!!!





ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ



ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

 Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης φυσική ουσία η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών, είναι ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόξινη γεύση Οι εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τα μωρά τους. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα (50) φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. O βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα. Η περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία τον καθιστά μια τροφή με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων:
● Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς και επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
● Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
● Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
● Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες καθώς και ορισμένες άλλες ευεργετικές επιδράσεις του αφορούν την αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, την μείωση της πίεσης του αίματος,την θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Ακόμη χρησιμοποιείται στην θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας, περιέχει γενετήσιες ορμόνες που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν την μυϊκή δύναμη, συμβάλει δε στην γαλακτοπαραγωγή μετά την γέννα των γυναικών και στην αποφυγή της αγγείωσης του δέρματος
Η αποτελεσματικότητά του και η ευεργετική του δράση είναι περισσότερο εμφανής σε άτομα ηλικίας πάνω των 40 ετών.
Γενικά ο βασιλικός πολτός βελτιώνει την διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία και την όρεξη και βοηθά στην απόκτηση μεγαλύτερης διανοητικής και σωματικής δύναμης.
Τρόπος λήψης: Καθημερινά το πρωί πρίν την λήψη πρωινού η καφέ ποσότητα τόση όση μένει επάνω στο ειδικό κουταλάκι και κάτω από την γλώσσα σαν υπογλώσσιο περιμένοντας ν απορροφηθεί από τα τριχοειδή αγγεία ώστε να μεταφερθούν οι βιταμίνες και τα αλλα ευεργετικά του στοιχεία κατευθείαν στο αίμα. Ποτέ δεν καταπίνουμε τον Βασιλικό Πολτό διότι τα γαστρικά υγρά θα αλλοιώσουν τα συστατικά του καταστρέφοντας τις ιδιότητές τους. Προσφάτως και έπειτα από πολύχρονη έρευνα οι επιστήμονες και ειδικοί του χώρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να έχει ο Βασιλικός Πολτός τα αναμενόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό θα πρέπει η λήψη του να συνεχίζεται επί τριμήνου.  

ΠΡΟΠΟΛΗ


ΠΡΟΠΟΛΗ

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία η οποία προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Oι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά πριν η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες και γενικά να τους εξασφαλίσουν έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Η πρόπολη έχει τη φήμη ενός φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί της προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ειδικά την περίοδο του χειμώνα όπου οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος είναι σε έξαρση . Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ την παρασκευάζει σε μορφή βάμματος ή εκχυλίσματος και διατίθεται προς κατανάλωση συσκευασμένη σε ειδικά φιαλίδια με δοσομετρητή.
Ένας απο τους τρόπους λήψης είναι και ο παρακάτω:
Αραιώνουμε μία κουταλιά του γλυκού μέλι ή και της σούπας ακόμη  με λίγο ζεστό νερό σε μία κούπα και στην συνέχεια προσθέτουμε 1 με 2 δοσομετρικές ποσότητες του φιαλιδίου  πρόπολη. Με το σιρόπι αυτό αρχικά κάνουμε πλύση της στοματικής κοιλότητας και εν συνεχεία το πίνουμε. Επιτυγχάνεται έτσι η αποστείρωση της στοματικής κοιλότητας από πάσης φύσεως μικρόβια προστατεύοντας τα δόντια απο τερηδόνα και ουλίτιδα καθώς και η ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.


ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ


ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ
.Το κερί το παράγουν οι μέλισσες από ειδικούς αδένες που διαθέτουν με το οποίο κατασκευάζουν τις κηρήθρες και για να καλύψουν το ώριμο μέλι. Το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα. Εκτός από τα κεριά και τις λαμπάδες, το βρίσκουμε σε καλλυντικά, κρέμες, αλοιφές, φαρμακευτικά σκευάσματα, βερνίκια, γυαλιστικά αυτοκινήτων και επίπλων, φίλτρα τσιγάρων (μπορεί να συγκρατεί την πίσσα χωρίς να επηρεάζει το άρωμα του καπνού) και σε πολλές άλλες χρήσεις. Το κερί με το οποίο οι μέλισσες σφραγίζουν το ώριμο μέλι (απολεπίσματα) , έχει αντιβιοτικές ουσίες. Το κερί αυτό παρουσιάζει και αξιόλογη θεραπευτική δράση σε στοματικά προβλήματα (φαρυγγο - αμυγδαλίτιδες κ.λπ.)  προβλήματα του άνω αναπνευστικού και στον επιχείλειο έρπη σε συνδυασμό με την πρόπολη καθώς και σε γαστροεντερικά προβλήματα.Όταν η τύχη σας φέρει κάποια στιγμή σε χώρο και χρόνο <<τρυγου>> του μελιού μη  διστάσετε να ζητήσετε από τον μελισσοκόμο να γευτείτε λίγο από το κερί των καθαρών απολεπισμάτων μαζί με το μέλι τους. Να είστε σίγουροι ότι πέραν της γλυκιάς ευχαρίστησης θα προσφέρετε στον εαυτό σας και ειδικά στο στομάχι σας ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα.
Το κερί της μέλισσας είναι η βάση για την παρασκευή απο τους μελισσοκόμους με συνταγές που κληρονόμησαν απο τους παλιούς συναδέλφους αλλά και  από ανθρώπους επιστήμονες στο είδος τους ειδικής κεραλοιφής σε συνδιασμό με γνήσια και αγνά άλλα προιόντα όπως     το αγνό  ελαιόλαδο, η πρόπολη και φυσικά το μέλι η οποία έχει τις παρακάτω ευεργετικές για το δέρμα και τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες:
 1.ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΕΣ, 2.ΜΑΛΑΚΤΙΚΕΣ, 3.ΑΝΤΙ-ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ, 4.ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΕΣ, 5.ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΛΗ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΔΟΜΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεραλοιφή αυτή είναι η μόνη στο είδος της λόγω της σύνθεσης και της δομής της που μπορεί να καταναλωθεί και ως φαγώσιμο με καταπραϋντική δράση κατα των γαστρεντερικών διαταραχών.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ προχώρησε στην παραγωγή αυτής της κεραλοιφής έπειτα από πολύχρονη έρευνα συνδυάζοντας στοιχεία και συνταγές καταλήγοντας στην δική της σύνθεση τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν καθημερινά οι χρήστες της.