Με τις αναρτήσεις μου αυτές προσπαθώ να μεταφέρω στον καθένα μας την ευεργετική επίδραση του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό και τον ρόλο του ως σύμμαχο απέναντι στις διάφορες ασθένειες που καραδοκούν να τον πλήξουν.
Αναμφισβήτητα και τα βότανα παίζουν και αυτά παραπλήσιο ρόλο προσφέροντας στον άνθρωπο είτε μεμονωμένα είτε με συνδυασμούς αυτών εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία τους που χρειάζεται ο άνθρωπος. Το χαμομήλι πχ που όλοι γνωρίζουμε με τις καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Η λεβάντα με τις σπασμολυτικές, αντικαταθλιπτικές, αντιβακτηριδιακές και διεγερτικές της κυκλοφορίας του αίματος ιδιότητες της.
Φανταστείτε εκατομμύρια μελισσών να " βόσκουν " συλλέγοντας νέκταρ και γύρη από τα δύο αυτά φυτά μαζί ή και μεμονωμένα. Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Φυσικά η παραγωγή εκείνου του μελιού που θα έχει από μόνο του όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Στην φύση όμως δεν υπάρχει μόνο χαμομήλι και λεβάντα. Υπάρχουν χιλιάδες ειδών βότανα που εξερευνήθηκαν και άλλα τόσα ανεξερεύνητα.
Φανταστείτε επίσης εκατομμύρια μελισσών να "βόσκουν " σε περιοχές πλούσιες σε βλάστηση και ποικιλομορφία φυτών που στην ουσία κάθε ένα αποτελεί διαφορετικό βότανο με τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες. Τότε το μέλι που θα παραχθεί θα’χει όλες μαζί τις ιδιότητες όλων των φυτών-βοτάνων.
Τα παραπάνω όμως δεν είναι φαντασία, είναι η πραγματικότητα. Θα το διαπιστώσετε αραιώνοντας μία κουταλιά μέλι μέσα σε μία κούπα ζεστό νερό. Τότε θα αισθανθείτε την όσφρηση και την γεύση να ταξιδεύουν σ΄ ένα τόπο με πολυάριθμα διαφορετικά λουλούδια ενώ όλα αυτά μαζί βρίσκονται μέσα στην κούπα σας. Και δεν περιορίζεται το θέμα μόνο στην όσφρηση και την γεύση αλλά επεκτείνεται και στην θεραπευτική του πλευρά, με τα γνωστά του αποτελέσματα, ενώ εσείς έχετε φτιάξει απλά ένα " τσάι μελιού " που μέσα του υπάρχουν τόσα βότανα όσα επισκέφτηκε η μέλισσα για ν’ αποσπάσει το νέκταρ και την γύρη τους και να σας προσφέρει αυτό το καλύγευστο μπουκέτο.
Είναι όμως επίσης ευχάριστο να ετοιμάσετε ένα αφέψημα απο μελισσόχορτο με το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού και να προσθέσετε μέσα του μία κουταλιά μέλι. Τότε το καλό είναι δύο φορές καλό.Θα νιώσετε τον ευατό σας να ηρεμεί και ν απαλλάσετε απο την ένταση.
Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πώς το μέλι μπορεί είτε ως "ελεύθερο" είτε ως " συζευγμένο " με τα φυτά-βότανα να προσφέρει ευεργετικό έργο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Και αφού μίλησα για το μελισσόχορτο αξίζει ν΄ αναφέρω και τις ιδιότητές του:
Το βότανο αυτό χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για την εξύψωση της διάθεσης, ενίσχυση της μακροβιότητας, ανακούφιση από τις ταχυπαλμίες, επούλωση πληγών και δικαίως χαρακτηρίζεται ως ηρεμιστικό-αντικαταθλιπτικό.Επίσης η αντισταμινική του ιδιότητα βοηθά στην μείωση των αλεργιών.
Η χρήση του είναι απλή: Φτιάξτε έκχυμα (τσάι) μ΄ αυτό, απ΄ το οποίο μπορείτε να πίνετε έως και 4 φλιτζάνια την ημέρα.
ΓΙΑΤΡΙΚΟ!! και φυσικά , ειδικά εάν είναι βράδυ και προσθέσετε μία κουταλιά μέλι τότε το σίγουρο είναι ότι σε λίγο θα βρίσκεστε σ΄ ένα καταπράσινο λιβάδι με προβατάκια.
Καλή σας νύχτα!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ - ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ - ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΥΠΝΙΕΣ
Ήδη απο την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης το μέλι εθεωρείτο άριστο καταπραϋντικό μέσο και υπνωτικό.
Αλλά και στη λαϊκή ιατρική ακόμη και επί των ημερών μας το μέλι χρησιμοποιείται ευρύτατα για σιερά ασθενειών νευρικής φύσης. Κλινικές παρατηρήσεις έχουν επιβεβαιώσει τις μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού στον τομέα αυτό. Η καλοσύνη του μελιού οφείλεται στη γλυκόζη και πάλι με αποτέλεσμα τη μειώση των πονοκεφάλων και την καλυτέρευση της όρασης.
Γενικά το μέλι ενεργεί κατευναστικά πάνω σ' όλο το σώμα. Σε περίπτωση αϋπνίας ή και κακού ύπνου υάρχει η ακόλουθη κλασική και απλή συνταγή: Διάλυση μιας γεμάτης καλά, μικρής κουταλιάς μελιού σε χλιαρό νερό (όχι καυτό).
Το πίνετε και... καλή σας νύχτα!
Τρίτη 19 Απριλίου 2011
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ, ΠΛΗΓΕΣ, ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Στην λαική θεραπευτική, επι σειρά αιώνων, χρησιμοποιούνταν με απόλυτη επιτυχία εναντίον των δερματικών παθήσεων και τραυματισμών αλοιφές απο μέλι και καταπλάσματα μελιού.
-Πληγωθήκατε;
-Μην ανησυχείτε!Υπάρχει το μέλι!
-Δεν το γνωρίζατε;εδώ το γνωρίζουν 2500 χρόνια πριν, απο την εποχή του Ιποκράτη όταν το μέλι χρησιμοποιούνταν με άριστη επιτυχία κατά των πληγών.
Στην πορεία υπάρχουν οι Ρωμαίοι, υπάρχει ο μεσαίωνας, όπου η χρήση του μελιού έκανε θραύση στις πληγές.Βλέπεις τότε ήταν τα πράγματα λίγο πιό άγρια απο τώρα.Τότε σε βαρούσαν μέχρι να ματώσεις.Τώρα σε βαράνε χωρίς να ματώνεις!!Εν πάση περιπτώσει.Φτάνουμε αισίως στον 11ο αιώνα, όπου υπάρχουν περιγραφές βιβλίων στις οποίες αναφέρονται θεραπείες πληγών με την χρησιμοποίηση αλοιφών απο μέλι σε συνδυασμό με το κοινό κατράμι(υγρόπισσα)Υπάρχουν πάμπολες συνταγές και υποδείξεις όπου αναφέρεται ότι ηχρήση μελιού υποβοηθεί στη θεραπεία δύσοσμων πληγών.Αργότερα σε συνδυασμό με το ψαρόλαδο άρχισε να χρησιμοποιείται για την θεραπεία εκτεταμένων πληγιασμένων επιφανειών.Έτσι μετα 10-12 μέρες απο την χρησιμοποίηση τέτοιων επιθεμάτων, αναφέρεται ότι σημειωνόταν πλήρης και καθολική ίαση των πληγών με το σχηματισμό αποτιτανώσεων πάνω σ αυτές.
Θεωρείται ότι η παρουσία του μελιού πάνω στην πληγή οδηγεί στην έντονη αύξηση της γλουταμίνης, ουσίας που ενέχει σπουδαίο ρόλο στις οξειδοεπανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού, διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυτάρων και έτσι συντελεί στην επούλωση των πληγών.Τα απλά ζαχαρα που περιέχει το μέλι αποροφούν υγρά απο την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία χρειάχονται υγρασία για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν.Την αντιβακτηριδιακή του δράση την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο αντιοξειδωτικό <<πινοσεμπρίνη>> που βρίσκετε σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι.
Ας πάμε τώρα σ΄ενα άλλο επιδερμικό, όχι όμως και επιφανειακό θέμα.Τη θεραπευτική κοσμητική ή πιο σύγχρονα εκφραζόμενο, την τέχνη του καλωπισμού που όπως είναι φυσικό έχει ώς σκοπό την προφύλαξη και συντήριση ενός υγιούς δέρματος και συνάμα ωραίου που έχει άμεσο σκοπό, πέραν απο την ομορφιά, να διαφυλάξει τον ανθρώπινο οργανισμό απο βλαβερές εξωτερικές επιδράσεις.
Για την τόνωση λοιπόν και την απαλότητα του δέρματος συνιστώνται μάσκες μελιού.Ενδεικτικά αναφέρω τις ακόλουθες:
-Μελιτούχος αλοιφή : 30 γρ αλεύρι σιταρένιο μαλακό, 20 γρ νερό, 30 γρ μέλι και λίγες σταγονες ροδόνερο, όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό και ρευστό.Η μάσκα απλώνεται προσεχτικά στο πρόσωπο και παραμένει για μισή ώρα.Μετά ξεπλένεται με κρύο νερό χρησιμοποιώντας ένα μαλακό 'υφασμα η φυσικό σφουγγάρι.Εφαρμογή 2 φορές την εβδομάδα επι ένα μήνα και η περισσότερο διαδεδομένη:
-Μέλι 100 γρ , 25 γρ λευκό οινόπνευμα (οινοποιοίας) το λεγόμενο καθαρό οινόπνευμα 98% και 25 γρ νερό.Καλή ανάμειξη μέχρι μέχρι ομογενοποίησης και εφαρμογή ομοίως ώς άνω.
Τα αποτελέσματα των μασκών μελιού θεωρούνται εντυπωσιακά.Όχι μόνο απαλύνουν αλλά τρεφουν το δέρμα.Το μέλι χάρη στην υψηλή υγροσκοπική του δυνατότητα απορροφά τις βλαβερές ουσίες απο το δέρμα και συντείνει στην αντισηψία του.Δέρμα δεν υπάρχει όμως μόνο στο πρόσωπο.Αφού το δέρμα και το μέλι πάνε μαζί, το μέλι πάει παντού!!Ετσι λοιπόν έχω να σας πώ και τα εξής συμπληρωματικά:
Το μέλι για τις ελιές του δέρματος: Η συνταγή συστήνει 250γρ μέλι, 60 κε γλυκερίνη, 60 κε καθαρό οινόπνευμα, 20 κε κιτρικό οξύ, 15 σταγόνες κεχριμπάρι.Βάζετε πρωί και βράδι και οι ελιες σας γίνονται ...θρούμπες!
Το μέλι μαλακώνει τα χέρια:Ζυμώστε 250γρ μέλι, 4 κρόκους αυγών και προσθέστε σιγά σιγά 250 ml αμυγδαλέλαιο ανακατευοντας συνεχώς.Προσθέστε ακόμη 115 γρ σκόνη πικραμύγδαλου και αρωματίστε με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου της αρεσκίας σας εάν υπάρχει.Βάλτε αυτήν την κρέμα στα χέρια σας και ......χαιδέψτε!θα δείτε διαφορά.και κάτι τελευταίο αλλα ευχάριστο:
Σαπούνι με μέλι
Κόψτε σε λεπτές φέτες ένα κιλό άσπρο σαπούνι και βάλτε το σ΄ενα κατσαρολάκι με λίγο νερό στον πάτο για να μην καεί το σαπούνι, βάλτε το σε σιγανή φωτιά και μόλις λυώσει όλο το σαπούνι προσθέστε μισό κιλό μέλι και ανακατέψτε το μίγμα μέχρι ν αρχίσει να βράζει.Βγάλτε το απο τη φωτιά,προσθέστε μερικές σταγόνες άρωμα κανέλας ή όποιο άρωμα θέλετε, αδειάστε το μίγμα σ΄ενα καλούπι (ταψάκι) για να κρυώσει και μετά κόψτε το σε κύβους.όσο μένει, τόσο γίνεται καλύτερο.
Μέλι αιώνιο προστάτης της ομορφιάς!!!
ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Με τον όρο μελισσοθεραπεία ευνοούμε την χρησιμοποίηση της μέλισσας και των προϊόντων της προκειμένου να προληφθεί η ν΄ αποκατασταθεί η βλάβη της υγείας του ανθρώπου όταν αυτός πάσχει από μία η από περισσότερες ασθένειες.
Η πρόληψη έχει εφαρμογή στην προσπάθεια ν΄ αποτραπεί η εισβολή κάποιων εχθρών στο σώμα (ιοί κλπ) οι οποίοι απειλούν με ασθένειες. Ενεργοποιείτε η άμυνα του οργανισμού, καταπολεμούνται τα μικρόβια και οι ιοί αφού έχουν εισέλθει στο σώμα και πριν ακόμη παρουσιασθούν κλινικά συμπτώματα.(εμπύρετος κατάσταση, πόνοι, εγκαύματα κλπ). Αποκατάσταση είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως μετά από μια εγχείρηση, διάφορα τραύματα ή μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβάνοντας μια συνηθισμένη γρίπη.
Στο άκουσμά της η λέξη μελισσοθεραπεία σημαίνει την πρόθεση και την προσπάθεια των ειδικών να επαναφέρουν την υγεία κάποιου χρησιμοποιώντας την μέλισσα και τα προϊόντα της μέσα από ένα καθορισμένο και εγκεκριμένο πρόγραμμα. Σήμερα η μελισσοθεραπεία κατανοείται σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι παλιά. Δέν είναι απλά μια θεραπευτική μέθοδος, είναι ένα διαφορετικό είδος ιατρικής η οποία μπορεί να ονομαστεί και μελισσοιατρική, είναι μία επιστήμη διότι πρέπει να υπάρχει γνώση για την θεραπεία ενός ασθενή και με ποιόν τρόπο μπορεί ν αντιμετωπιστούν οι ασθένειες καθώς και οι ακριβείς δόσεις ¨¨φαρμάκων¨¨ .Πχ η πρόπολη καταστρέφει το Helicobacter pylori εάν δίνεται στην σωστή ποσότητα, και το δηλητήριο θα αυξάνει την παραγωγή κορτιζόνης μετά από ένα τσίμπημα μέλισσας. Η μελισσοθεραπεία είναι επίσης μια ολιστική ιατρική. "Ολιστική" σημαίνει να τα χρησιμοποιείς "όλα" ή να τα θεραπεύεις "όλα". Είναι δυνατά συσχετισμένη, με τον αρμονικό τρόπο ζωής, με τόσες πολλές φυσικές διαδικασίες. Χρησιμοποιεί γνώσεις από άλλες ολιστικές φυσικές θεραπείες όπως η φυτοθεραπεία (χρήση βοτάνων), αρωματοθεραπεία (χρήση αιθέριων ελαίων), αγιουβέρδα, ρεφλεξολογία. Επηρεάζει βαθιά το ανθρώπινο και ζωικό νευρικό σύστημα και την πίεση του αίματος, οπότε μόνο μέσω αυτών των 2 συστημάτων, επηρεάζει όλο το σώμα, τη συναισθηματική ζωή καθώς και την πνευματική μας ζωή.
Εκμεταλλευόμενοι τελικά όλα αυτά που προσφέρει τόσο σ εμάς όσο και στο περιβάλλον η μέλισσα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μαζί μας έναν σύμμαχο στην διαρκεί προσπάθεια του οργανισμού μας να αντιτίθεται σ όλους εκείνους τους εχθρούς που προσπαθούν να τον πλήξουν και να τον ασθενήσουν.
Γιατι δεν γνωριζουμε στην Ελλαδα την μελισσοθεραπεια?
Η μελισσοθεραπεια εφαρμοζεται συστηματικα εδω και λιγες δεκαετιες, τοσο στην κεντρικη Ευρωπη, στην Βορεια και Νοτια Αμερικη, στην Κουβα, στην Αυστραλια, οσο και στην Κινα και στην Ιαπωνια, με μεγαλη επιτυχια. Η γνωση που εχει αναπτυχθει γυρω απο την μελισσοθεραπεια σε αυτες τις περιοχες του κοσμου ειναι μεγαλη, ενω ολοενα και περισσοτερα πανεπιστημια και κλινικες κλινουν προς την ερευνα των ευεργετικων προιοντων της μελισσας. Η καλυτερη κλινικη μελισσοθεραπειας στην Ευρωπη εδρευει στην κοντινη μας Ρουμανια, υπο την διευθυνση του ιατρου Dr. Stefan Stangaciu.
ΠΕΡΔΙΚΑ
Περδίκα
Πασχαλινό έθιμο της περιοχής του Νομού Γρεβενών που μοιάζει με το πανελλαδικό έθιμο του βαψίματος των αυγών την περίοδο του Πάσχα με κάποιες παραλλαγές.
Διαλέγονται κατ αρχήν αυγά γερά και ανθεκτικά στο βράσιμο όπου στην συνέχεια με την κατάλληλη τεχνική μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης.
Σαν βάση χρησιμοποιείται το αγνό κερί μέλισσας και διάφορα χρώματα ανεξίτηλα (μαρκαδόροι), το κονδύλι που είναι ένα στέλεχος από κληματαριά (κομμάτι κληματσίδας με κόμπο) το οποίο χρησιμοποιείται για να τοποθετεί επάνω στο αυγό το λιωμένο κερί με την χρήση ενός μεταλλικού χωνιού μέσα στο οποίο μπαίνει το κερί το οποίο λιώνει επάνω στην φλόγα ενός φιτιλιού.
Ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.
Κρατάμε με το ένα χέρι το αυγό και με το άλλο το κονδύλι. Ζεσταίνουμε το κονδύλι που έχει επάνω το κερί στην φλόγα του φυτιλιού ώστε να λιώσει το κερί και κάνουμε με αυτό το περίγραμμα των παραστάσεων. Στην συνέχεια χρωματίζουμε με μαρκαδόρο το εσωτερικό του περιγράμματος και έπειτα καλύπτουμε πάλι με το κονδύλι με κερί το χρωματισμένο τμήμα των παραστάσεων. Τοποθετούμε στην συνέχεια τα αυγά σε μεταλλικό σκεύος στο οποίο ρίχνουμε νερό και το χρώμα βαφής αυγών χωρίς ξύδι όπως συνηθίζεται διότι αυτό θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τις παραστάσεις και τα βράζουμε.
Το αποτέλεσμα καθώς και η διαδικασία φαίνονται στις παρακάτω εικόνες:
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ







Πασχαλινό έθιμο της περιοχής του Νομού Γρεβενών που μοιάζει με το πανελλαδικό έθιμο του βαψίματος των αυγών την περίοδο του Πάσχα με κάποιες παραλλαγές.
Διαλέγονται κατ αρχήν αυγά γερά και ανθεκτικά στο βράσιμο όπου στην συνέχεια με την κατάλληλη τεχνική μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης.
Σαν βάση χρησιμοποιείται το αγνό κερί μέλισσας και διάφορα χρώματα ανεξίτηλα (μαρκαδόροι), το κονδύλι που είναι ένα στέλεχος από κληματαριά (κομμάτι κληματσίδας με κόμπο) το οποίο χρησιμοποιείται για να τοποθετεί επάνω στο αυγό το λιωμένο κερί με την χρήση ενός μεταλλικού χωνιού μέσα στο οποίο μπαίνει το κερί το οποίο λιώνει επάνω στην φλόγα ενός φιτιλιού.
Ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.
Κρατάμε με το ένα χέρι το αυγό και με το άλλο το κονδύλι. Ζεσταίνουμε το κονδύλι που έχει επάνω το κερί στην φλόγα του φυτιλιού ώστε να λιώσει το κερί και κάνουμε με αυτό το περίγραμμα των παραστάσεων. Στην συνέχεια χρωματίζουμε με μαρκαδόρο το εσωτερικό του περιγράμματος και έπειτα καλύπτουμε πάλι με το κονδύλι με κερί το χρωματισμένο τμήμα των παραστάσεων. Τοποθετούμε στην συνέχεια τα αυγά σε μεταλλικό σκεύος στο οποίο ρίχνουμε νερό και το χρώμα βαφής αυγών χωρίς ξύδι όπως συνηθίζεται διότι αυτό θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τις παραστάσεις και τα βράζουμε.
Το αποτέλεσμα καθώς και η διαδικασία φαίνονται στις παρακάτω εικόνες:
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ







Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)