Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ, ΠΛΗΓΕΣ, ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ



Στην λαική θεραπευτική, επι σειρά αιώνων, χρησιμοποιούνταν με απόλυτη επιτυχία εναντίον των δερματικών παθήσεων και τραυματισμών αλοιφές απο μέλι και καταπλάσματα μελιού.
-Πληγωθήκατε;
-Μην ανησυχείτε!Υπάρχει το μέλι!
-Δεν το γνωρίζατε;εδώ το γνωρίζουν 2500 χρόνια πριν, απο την εποχή του Ιποκράτη όταν το μέλι χρησιμοποιούνταν με άριστη επιτυχία κατά των πληγών.
Στην πορεία υπάρχουν οι Ρωμαίοι, υπάρχει ο μεσαίωνας, όπου η χρήση του μελιού έκανε θραύση στις πληγές.Βλέπεις τότε ήταν τα πράγματα λίγο πιό άγρια απο τώρα.Τότε σε βαρούσαν μέχρι να ματώσεις.Τώρα σε βαράνε χωρίς να ματώνεις!!Εν πάση περιπτώσει.Φτάνουμε αισίως στον 11ο αιώνα, όπου υπάρχουν περιγραφές βιβλίων στις οποίες αναφέρονται θεραπείες πληγών με την χρησιμοποίηση αλοιφών απο μέλι σε συνδυασμό με το κοινό κατράμι(υγρόπισσα)Υπάρχουν πάμπολες συνταγές και υποδείξεις όπου αναφέρεται ότι ηχρήση μελιού υποβοηθεί στη θεραπεία δύσοσμων πληγών.Αργότερα σε συνδυασμό με το ψαρόλαδο άρχισε να χρησιμοποιείται για την θεραπεία εκτεταμένων πληγιασμένων επιφανειών.Έτσι μετα 10-12 μέρες απο την χρησιμοποίηση τέτοιων επιθεμάτων, αναφέρεται ότι σημειωνόταν πλήρης και καθολική ίαση των πληγών με το σχηματισμό αποτιτανώσεων πάνω σ αυτές.
Θεωρείται ότι η παρουσία του μελιού πάνω στην πληγή οδηγεί στην έντονη αύξηση της γλουταμίνης, ουσίας που ενέχει σπουδαίο ρόλο στις οξειδοεπανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού, διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυτάρων και έτσι συντελεί στην επούλωση των πληγών.Τα απλά ζαχαρα που περιέχει το μέλι αποροφούν υγρά απο την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία χρειάχονται υγρασία για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν.Την αντιβακτηριδιακή του δράση την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο αντιοξειδωτικό <<πινοσεμπρίνη>> που βρίσκετε σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι.
Ας πάμε τώρα σ΄ενα άλλο επιδερμικό, όχι όμως και επιφανειακό θέμα.Τη θεραπευτική κοσμητική ή πιο σύγχρονα εκφραζόμενο, την τέχνη του καλωπισμού που όπως είναι φυσικό έχει ώς σκοπό την προφύλαξη και συντήριση ενός υγιούς δέρματος και συνάμα ωραίου που έχει άμεσο σκοπό, πέραν απο την ομορφιά, να διαφυλάξει τον ανθρώπινο οργανισμό απο βλαβερές εξωτερικές επιδράσεις.
Για την τόνωση λοιπόν και την απαλότητα του δέρματος συνιστώνται μάσκες μελιού.Ενδεικτικά αναφέρω τις ακόλουθες:
-Μελιτούχος αλοιφή : 30 γρ αλεύρι σιταρένιο μαλακό, 20 γρ νερό, 30 γρ μέλι και λίγες σταγονες ροδόνερο, όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό και ρευστό.Η μάσκα απλώνεται προσεχτικά στο πρόσωπο και παραμένει για μισή ώρα.Μετά ξεπλένεται με κρύο νερό χρησιμοποιώντας ένα μαλακό 'υφασμα η φυσικό σφουγγάρι.Εφαρμογή 2 φορές την εβδομάδα επι ένα μήνα και η περισσότερο διαδεδομένη:
-Μέλι 100 γρ , 25 γρ λευκό οινόπνευμα (οινοποιοίας) το λεγόμενο καθαρό οινόπνευμα 98% και 25 γρ νερό.Καλή ανάμειξη μέχρι μέχρι ομογενοποίησης και εφαρμογή ομοίως ώς άνω.
Τα αποτελέσματα των μασκών μελιού θεωρούνται εντυπωσιακά.Όχι μόνο απαλύνουν αλλά τρεφουν το δέρμα.Το μέλι χάρη στην υψηλή υγροσκοπική του δυνατότητα απορροφά τις βλαβερές ουσίες απο το δέρμα και συντείνει στην αντισηψία του.Δέρμα δεν υπάρχει όμως μόνο στο πρόσωπο.Αφού το δέρμα και το μέλι πάνε μαζί, το μέλι πάει παντού!!Ετσι λοιπόν έχω να σας πώ και τα εξής συμπληρωματικά:
Το μέλι για τις ελιές του δέρματος: Η συνταγή συστήνει 250γρ μέλι, 60 κε γλυκερίνη, 60 κε καθαρό οινόπνευμα, 20 κε κιτρικό οξύ, 15 σταγόνες κεχριμπάρι.Βάζετε πρωί και βράδι και οι ελιες σας γίνονται ...θρούμπες!
Το μέλι μαλακώνει τα χέρια:Ζυμώστε 250γρ μέλι, 4 κρόκους αυγών και προσθέστε σιγά σιγά 250 ml αμυγδαλέλαιο ανακατευοντας συνεχώς.Προσθέστε ακόμη 115 γρ σκόνη πικραμύγδαλου και αρωματίστε με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου της αρεσκίας σας εάν υπάρχει.Βάλτε αυτήν την κρέμα στα χέρια σας και ......χαιδέψτε!θα δείτε διαφορά.και κάτι τελευταίο αλλα ευχάριστο:
Σαπούνι με μέλι
Κόψτε σε λεπτές φέτες ένα κιλό άσπρο σαπούνι και βάλτε το σ΄ενα κατσαρολάκι με λίγο νερό στον πάτο για να μην καεί το σαπούνι, βάλτε το σε σιγανή φωτιά και μόλις λυώσει όλο το σαπούνι προσθέστε μισό κιλό μέλι και ανακατέψτε το μίγμα μέχρι ν αρχίσει να βράζει.Βγάλτε το απο τη φωτιά,προσθέστε μερικές σταγόνες άρωμα κανέλας ή όποιο άρωμα θέλετε, αδειάστε το μίγμα σ΄ενα καλούπι (ταψάκι) για να κρυώσει και μετά κόψτε το σε κύβους.όσο μένει, τόσο γίνεται καλύτερο.

Μέλι αιώνιο προστάτης της ομορφιάς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου