Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΠΕΡΔΙΚΑ

Περδίκα
Πασχαλινό έθιμο της περιοχής του Νομού Γρεβενών που μοιάζει με το πανελλαδικό έθιμο του βαψίματος των αυγών την περίοδο του Πάσχα με κάποιες παραλλαγές.
Διαλέγονται κατ αρχήν αυγά γερά και ανθεκτικά στο βράσιμο όπου στην συνέχεια με την κατάλληλη τεχνική μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης.
Σαν βάση χρησιμοποιείται το αγνό κερί μέλισσας και διάφορα χρώματα ανεξίτηλα (μαρκαδόροι), το κονδύλι που είναι ένα στέλεχος από κληματαριά (κομμάτι κληματσίδας με κόμπο) το οποίο χρησιμοποιείται για να τοποθετεί επάνω στο αυγό το λιωμένο κερί με την χρήση ενός μεταλλικού χωνιού μέσα στο οποίο μπαίνει το κερί το οποίο λιώνει επάνω στην φλόγα ενός φιτιλιού.
Ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.
Κρατάμε με το ένα χέρι το αυγό και με το άλλο το κονδύλι. Ζεσταίνουμε το κονδύλι που έχει επάνω το κερί στην φλόγα του φυτιλιού ώστε να λιώσει το κερί και κάνουμε με αυτό το περίγραμμα των παραστάσεων. Στην συνέχεια χρωματίζουμε με μαρκαδόρο το εσωτερικό του περιγράμματος και έπειτα καλύπτουμε πάλι με το κονδύλι με κερί το χρωματισμένο τμήμα των παραστάσεων. Τοποθετούμε στην συνέχεια τα αυγά σε μεταλλικό σκεύος στο οποίο ρίχνουμε νερό και το χρώμα βαφής αυγών χωρίς ξύδι όπως συνηθίζεται διότι αυτό θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τις παραστάσεις και τα βράζουμε.
Το αποτέλεσμα καθώς και η διαδικασία φαίνονται στις παρακάτω εικόνες:

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου