• Με τις  αναρτήσεις μου αυτές προσπαθώ να μεταφέρω στον καθένα μας την ευεργετική επίδραση του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό και τον ρόλο του ως σύμμαχο απέναντι στις διάφορες ασθένειες που καραδοκούν να τον πλήξουν.
    Αναμφισβήτητα και τα βότανα παίζουν και αυτά παραπλήσιο ρόλο προσφέροντας στον άνθρωπο είτε μεμονωμένα είτε με συνδυασμούς αυτών εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία τους που χρειάζεται ο άνθρωπος. Το χαμομήλι πχ που όλοι γνωρίζουμε με τις καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Η λεβάντα με τις σπασμολυτικές, αντικαταθλιπτικές, αντιβακτηριδιακές και διεγερτικές της κυκλοφορίας του αίματος ιδιότητες της.
    Φανταστείτε εκατομμύρια μελισσών να " βόσκουν " συλλέγοντας νέκταρ και γύρη από τα δύο αυτά φυτά μαζί ή και μεμονωμένα. Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Φυσικά η παραγωγή εκείνου του μελιού που θα έχει από μόνο του όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Στην φύση όμως δεν υπάρχει μόνο χαμομήλι και λεβάντα. Υπάρχουν χιλιάδες ειδών βότανα που εξερευνήθηκαν και άλλα τόσα ανεξερεύνητα.
    Φανταστείτε επίσης εκατομμύρια μελισσών να "βόσκουν " σε περιοχές πλούσιες σε βλάστηση και ποικιλομορφία φυτών που στην ουσία κάθε ένα αποτελεί διαφορετικό βότανο με τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες. Τότε το μέλι που θα παραχθεί θα’χει όλες μαζί τις ιδιότητες όλων των φυτών-βοτάνων.
    Τα παραπάνω όμως δεν είναι φαντασία, είναι η πραγματικότητα. Θα το διαπιστώσετε αραιώνοντας μία κουταλιά μέλι μέσα σε μία κούπα ζεστό νερό. Τότε θα αισθανθείτε την όσφρηση και την γεύση να ταξιδεύουν σ΄ ένα τόπο με πολυάριθμα διαφορετικά λουλούδια ενώ όλα αυτά μαζί βρίσκονται μέσα στην κούπα σας. Και δεν περιορίζεται το θέμα μόνο στην όσφρηση και την γεύση αλλά επεκτείνεται και στην θεραπευτική του πλευρά, με τα γνωστά του αποτελέσματα, ενώ εσείς έχετε φτιάξει απλά ένα " τσάι μελιού " που μέσα του υπάρχουν τόσα βότανα όσα επισκέφτηκε η μέλισσα για ν’ αποσπάσει το νέκταρ και την γύρη τους και να σας προσφέρει αυτό το καλύγευστο μπουκέτο.
    Είναι όμως επίσης ευχάριστο να ετοιμάσετε ένα αφέψημα απο μελισσόχορτο με το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού και να προσθέσετε μέσα του μία κουταλιά μέλι. Τότε το καλό είναι δύο φορές καλό.Θα νιώσετε τον ευατό σας να ηρεμεί και ν απαλλάσετε απο την ένταση.
    Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πώς το μέλι μπορεί είτε ως "ελεύθερο" είτε ως " συζευγμένο " με τα φυτά-βότανα να προσφέρει ευεργετικό έργο στον ανθρώπινο οργανισμό.
    Και αφού μίλησα για το μελισσόχορτο αξίζει ν΄ αναφέρω και τις ιδιότητές του:
    Το βότανο αυτό χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για την εξύψωση της διάθεσης, ενίσχυση της μακροβιότητας, ανακούφιση από τις ταχυπαλμίες, επούλωση πληγών και δικαίως χαρακτηρίζεται ως ηρεμιστικό-αντικαταθλιπτικό.Επίσης η αντισταμινική του ιδιότητα βοηθά στην μείωση των αλεργιών.
    Η χρήση του είναι απλή: Φτιάξτε έκχυμα (τσάι) μ΄ αυτό, απ΄ το οποίο μπορείτε να πίνετε έως και 4 φλιτζάνια την ημέρα.
    ΓΙΑΤΡΙΚΟ!! και φυσικά , ειδικά εάν είναι βράδυ και προσθέσετε μία κουταλιά μέλι τότε το σίγουρο είναι ότι σε λίγο θα βρίσκεστε σ΄ ένα καταπράσινο λιβάδι με προβατάκια.
    Καλή σας νύχτα!