Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ Η ΒΑΛΣΑΜΟ

ΛΑΔΙ ΥΠΕΡΙΚΟΥ

Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο είναι αποτέλεσμα της εκχύλισης μίας ειδικής ρητίνης που φέρει επάνω στα άνθη του το σπαθόχορτο σε λάδι ελιάς εκτεθειμένο τους καλοκαιρινούς μήνες στην θερμοκρασία   περιβάλλοντος κάτω από τον ήλιο.
Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο βότανο με την ονομασία σπαθόχορτο;
Το σπαθόχορτο είναι ένα από τα χιλιάδες βότανα με ευεργετική δράση στον οργανισμό είτε σαν αφέψημα είτε σε λάδι. Η ονομασία του προέρχεται από την χρήση που έκαναν οι στρατιώτες άλλων εποχών όταν ήθελαν να επουλώσουν τα τραύματά τους που ήταν αποτέλεσμα της μάχης σώμα   με σώμα με τα σπαθιά. Τι έκαναν λοιπόν! Γνωρίζοντας τις επουλωτικές ιδιότητες του βοτάνου αυτού συνέλεγαν ποσότητες απ΄ αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες και το τοποθετούσαν σε δοχεία για 45 περίπου ημέρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Το σπαθόχορτο τότε άφηνε στο λάδι αυτή την  ρητίνη με κόκκινη σχεδόν απόχρωση την λεγόμενη υπερικίνη και έτσι με το λάδι αυτό επάλειφαν τα πληγωμένα από τα σπαθιά μέρη του σώματός τους. Αποτέλεσμα ήταν η γρήγορη επούλωση των τραυμάτων και η αποφυγή μολύνσεων. Η συνήθεια αυτή και πρακτική  πέρασε με τα χρόνια και στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέχρις που χημικά παρασκευάσματα το παραγκώνισαν. Όπως όμως αναφέρω και σε άλλη μου ανάρτηση στην εποχή μας άρχισε να επικρατεί μία τάση επιστροφής στην παράδοση με την χρήση αγνών υλικών που υπάρχουν καθημερινά γύρω μας που τα είχαμε ξεχάσει ή δεν τα είχαμε γνωρίσει ποτέ.
Το σπαθόλαδο η αλλιώς βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών είναι αποτελεσματικό για την ισχιαλγία  ,ρευματικούς πόνους, πόνους αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.   Κάνουμε επαλείψεις και  εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Ενδείκνυται και για χαλαρωτικό μασάζ σε συνδυασμό με διάφορα αιθέρια έλαια.
.Το  σπαθόλαδο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται όχι μόνο εξωτερικά στο σώμα αλλά και εσωτερικά με λήψη του από το στόμα και έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις κολίτιδας, δυσπεψίας, ξινίλες στομάχου.Αποτελεί βοηθητικό και συμπληρωματικό στοιχείο για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ το χρησιμοποιεί στην παρασκευή της κεραλοιφής και των χειροποίητων σαπουνιών της αλλά το διαθέτει και αυτούσιο σε μπουκαλάκια διαφόρων ποσοτήτων.

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση! Θα μπορούσατε να μου πείτε που μπορώ να βρω το βαλσαμολαδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΕΤΟΙΜΟ ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Σ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή