Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΡΑΚΟΜΕΛΟ




ΡΑΚΟΜΕΛΟ


Το μέλι ως γνωστόν συνδυάζεται με πλήθος άλλων προϊόντων δίνοντάς τα ιδιαίτερη γεύση και θρεπτική αξία.Αξίζει τον κόπο λοιπόν  να αναφερθώ σε ένα προϊόν που έχει μέσα του το μέλι και όχι μόνο, το παραδοσιακό ρακόμελο.
Ήταν από παλιά προνόμιο των Κρητικών ν΄ απολαμβάνουν αυτό το αγνό ποτό τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όσο κρύες φυσικά μπορεί να είναι στην Κρήτη. Με την ρακή και το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο παρασκευάζουν αυτό το "υγρό πυρ" που ακόμη και ένα σφηνάκι είναι αρκετό να σε κάνει να νιώσεις όπως σε σάουνα. Δεν συζητώ για τις τονωτικές, αποστειρωτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες! Με το πέρασμα του χρόνου όμως, τα "πνευματικά δικαιώματα" αυτού του ποτού πέρασαν και στην περιοχή της Αθήνας όπου έγινε το ποτό με πολλούς fun.
Όμως επειδή  Ελλάδα δεν είναι μόνο η "Αθήνα'' , το ποτό αυτό αφού έγινε συνήθεια πλέον κάτω, πήρε ν΄ ανηφορίζει και αισίως έφτασε ως την άλλη άκρη της Ελλάδας τον Έβρο. Ενδιάμεσα έκανε στάση και στα δικά μας τα μέρη, στην περιοχή της Θεσ/νίκης και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να το γνωρίσουμε και εμείς. Από τότε γίναμε φίλοι "κολλητοί" που θυμάται ο ένας τον άλλον μόνο το χειμώνα. "Εποχιακή" φιλία θα την ονόμαζα, όμως πιστέψτε με παρά του ότι βλεπόμαστε μόνο το χειμώνα εντούτοις δεν ξεχνιόμαστε κι έτσι κάθε τέτοια εποχή τα ξαναβρίσκουμε.!!
Όμως η αποδοχή του είναι τέτοια που γέννησε την επιθυμία στον καταναλωτή να το απολαμβάνει και παγωμένο το καλοκαίρι χωρίς να υπολογίζει την θερμαντική του δράση.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ παράγει το ρακόμελο με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε αναλογία υλικών με βάση τόσο την ρακί η αλλιως γράπα αλλα και με γνήσιο αποσταγμα από απόσταξη ζυμωμένου μελιού το αποτέλεσμα του οποίου είναι το ρακί απο μέλι η αλλιώς όπως το αποκαλούν στην Χαλκιδική ''Μουντοβίνα''.
Ρακόμελο λοιπόν, ρακή ή γράππα, κανέλα και γαρίφαλο και φυσικά το μέλι. Αποτέλεσμα;
Γόμωση για την εκτόξευση πυραύλου!
Δοκιμάστε να το παρασκευάσετε και μετά απολαύστε το. Θα σας εγκαταλείψουν όλες οι ιώσεις. Τι δυστυχία!!
Και να μία απλή συνταγή, για γρήγορη και εύκολη παρασκευή ρακόμελου:
Υπολογίστε πόσα σφηνάκια θέλετε να κάνετε.
Μέλι: μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε σφηνάκι.
Ένα ξυλάκι κανέλας
Γαρίφαλα τόσα, όσα και τα σφηνάκια.
Βάζουμε σ' ένα ανοξείδωτο σκεύος (κατσαρολάκι) την ρακή ή την γράππα ή  απόσταγμα από ζύμωση μελιού   και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην φουσκώσει. Προσοχή!! υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μέλι ,κανέλα, γαρίφαλο) και ανακατεύουμε μέχρι το μέλι να διαλυθεί. Τότε το ρακόμελό μας είναι έτοιμο και εμείς επίσης έτοιμοι να το σερβίρουμε ζεστό.
Για το καλοκαίρι σερβίρεται παγωμένο προσοχή όμως στην υπέρ κατανάλωση.
Πάντα πίνουμε με μέτρο!!!





1 σχόλιο:

  1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.
    ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΤΙΣ ΚΡΥΕΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή