Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌ ΤΟ 2012 ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ.ΥΓΕΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΊ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ Θ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΕΠΙΚΡΑΤΩΝΤΑΣ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011
Τρίτη 26 Ιουλίου 2011
ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ Η ΒΑΛΣΑΜΟ
ΛΑΔΙ ΥΠΕΡΙΚΟΥ
Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο είναι αποτέλεσμα της εκχύλισης μίας ειδικής ρητίνης που φέρει επάνω στα άνθη του το σπαθόχορτο σε λάδι ελιάς εκτεθειμένο τους καλοκαιρινούς μήνες στην θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω από τον ήλιο.
Τι είναι όμως αυτό το περιβόητο βότανο με την ονομασία σπαθόχορτο;
Το σπαθόχορτο είναι ένα από τα χιλιάδες βότανα με ευεργετική δράση στον οργανισμό είτε σαν αφέψημα είτε σε λάδι. Η ονομασία του προέρχεται από την χρήση που έκαναν οι στρατιώτες άλλων εποχών όταν ήθελαν να επουλώσουν τα τραύματά τους που ήταν αποτέλεσμα της μάχης σώμα με σώμα με τα σπαθιά. Τι έκαναν λοιπόν! Γνωρίζοντας τις επουλωτικές ιδιότητες του βοτάνου αυτού συνέλεγαν ποσότητες απ΄ αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες και το τοποθετούσαν σε δοχεία για 45 περίπου ημέρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Το σπαθόχορτο τότε άφηνε στο λάδι αυτή την ρητίνη με κόκκινη σχεδόν απόχρωση την λεγόμενη υπερικίνη και έτσι με το λάδι αυτό επάλειφαν τα πληγωμένα από τα σπαθιά μέρη του σώματός τους. Αποτέλεσμα ήταν η γρήγορη επούλωση των τραυμάτων και η αποφυγή μολύνσεων. Η συνήθεια αυτή και πρακτική πέρασε με τα χρόνια και στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέχρις που χημικά παρασκευάσματα το παραγκώνισαν. Όπως όμως αναφέρω και σε άλλη μου ανάρτηση στην εποχή μας άρχισε να επικρατεί μία τάση επιστροφής στην παράδοση με την χρήση αγνών υλικών που υπάρχουν καθημερινά γύρω μας που τα είχαμε ξεχάσει ή δεν τα είχαμε γνωρίσει ποτέ.
Το σπαθόλαδο η αλλιώς βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών είναι αποτελεσματικό για την ισχιαλγία ,ρευματικούς πόνους, πόνους αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους. Κάνουμε επαλείψεις και εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Ενδείκνυται και για χαλαρωτικό μασάζ σε συνδυασμό με διάφορα αιθέρια έλαια.
.Το σπαθόλαδο κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται όχι μόνο εξωτερικά στο σώμα αλλά και εσωτερικά με λήψη του από το στόμα και έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις κολίτιδας, δυσπεψίας, ξινίλες στομάχου.Αποτελεί βοηθητικό και συμπληρωματικό στοιχείο για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ το χρησιμοποιεί στην παρασκευή της κεραλοιφής και των χειροποίητων σαπουνιών της αλλά το διαθέτει και αυτούσιο σε μπουκαλάκια διαφόρων ποσοτήτων.
Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011
ΣΑΠΟΥΝΙ , ΑΓΝΟ, ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Λίγα λόγια για την ιστορία του σαπουνιού.
Το σαπούνι όπως και πολλά αλλά προϊόντα έχουν βαθιές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.Στο νησί Λέσβος πραγματοποιούνταν πολλές θυσίες ζώων προς τιμή των αρχαίων θεών.Τα ζώα αποτεφρώνονταν και οι στάχτες τους μαζί με τέφρα ξύλου συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία.Η στάχτη αποτελούσε αλκαλική πηγή και σε συνδυασμό με τα λιπαρά υπολείμματα των αποτεφρωμένων ζώων έπειτα από συνθήκες έντονης υγρασίας πιθανόν δυνατή βροχή από την μάζα της συσσωρευμένης στάχτης και λίπους δημιούργησε μία κιτρινωπή ουσία που κάθε φορά που έβρεχε και γινόταν το ποτάμι κιτρινωπό οι γυναίκες που έπλεναν τον ρουχισμό σ΄αυτό παρατηρούσαν ότι τα ρούχα τους ήταν καθαρότερα.
Ως γνωστό η ελιά στην αρχαιότητα ήταν δέντρο ιερό και καλλιεργούνταν σ΄ολη σχεδόν την Ελληνική επικράτεια.Έχοντας λοιπόν υπ΄οψιν τους οι αρχαίοι Έλληνες πως το βασικότερο υλικό είναι οτιδήποτε λιπαρό και επειδή το ελαιόλαδο ήταν σε αφθονία χρησιμοποίησαν για την παραγωγή του σαπουνιού το αγνό ελαιόλαδο που με το πέραμα των αιώνων χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό. Από τότε κάθε νοικοκυριό παρασκεύαζε το δικό του χειροποίητο παραδοσιακό σαπούνι από λάδι ελιάς.Στην πορεία και ειδικά στην σύγχρονη εποχή η παραγωγή αυτή περιορίστηκε στο ελάχιστο με την εισβολή των χημικών σαπουνιών και οι σαπωνοποιοί γνώρισαν σ αυτά τα χρόνια μεγάλη κρίση.Όμως έγινε φανερό ότι τόσο σ΄αυτ'ό το προϊόν όσο και σε άλλα παραδοσιακά προϊόντα ειδικά αυτά που έχουν σχέση με την υγεία του ανθρώπου η εκτροπή από τον δρόμο της παράδοσης επέφερε πολλά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου και άρχισε έτσι δειλά δειλά η μεταστροφή του στην προτίμηση των προϊόντων εκείνων που έχουν σχέση μόνο με αγνά υλικά τέτοια που θα τον προστατέψουν και όχι θα τον οδηγήσουν σε περιπέτειες με το πολυτιμότερο αγαθό του την υγεία.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ θέλοντας να προσφέρει και στον τομέα της περιποίησης του δέρματος την βοήθειά της πάντρεψε τις ιδιότητες του απλού χειροποίητου με αγνά υλικά σαπουνιού (αγνό ελαιόλαδο) με τα μελισσοκομικά της προϊόντα όπως το κερί, το μέλι και την πρόπολη και τα τρία με τις γνωστές τους θεραπευτικές ιδιότητες σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, εκζέματος, ενυδάτωσης και ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να βρίσκετε στην ευχάριστη θέση να προσφέρει στους πελάτες της ένα σαπούνι φιλικό με το δέρμα και σύμμαχο κατά των διαφόρων προβλημάτων του.
Απευθύνεται σε ανθρώπους που ψάχνουν αγνά προϊόντα για την προσωπική τους υγιεινή, δίνοντάς τους καθαριότητα και φρεσκάδα χωρίς τη χρήση συνθετικών υλών με άγνωστες ή επικίνδυνες ιδιότητες.
Έχει ισχυρή καθαριστική δράση παράγοντας βελούδινο αφρό, το μέλι που περιέχει ενυδατώνει το δέρμα, το κερί και η πρόπολη το κάνουν ελαστικό και το προστατεύουν απο εξωτερικούς παράγοντες που λειτουργούν εχθρικά και καταστρεπτικά κατά του δέρματος όπως συχνή έκθεση σε υγρασία, απορρυπαντικά, ήλιος, ξηρό περιβάλλον κλπ και επιπλέον λειτουργούν απολυμαντικά λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων.
Το αιθέριο έλαιο κανέλας, πορτοκαλιού, ευκαλύπτου, το άρωμα μελιού προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση κατά την χρήση του που διαρκεί.
Παράγεται αποκλειστικά με παραδοσιακό τρόπο και καθ όλη την φάση παραγωγής του η επεξεργασία του γίνεται χειρωνακτικά κατέχοντας έτσι τον τίτλο του χειροποίητου.
Κυριακή 24 Ιουλίου 2011
ΡΑΚΟΜΕΛΟ
ΡΑΚΟΜΕΛΟ
Το μέλι ως γνωστόν συνδυάζεται με πλήθος άλλων προϊόντων δίνοντάς τα ιδιαίτερη γεύση και θρεπτική αξία.Αξίζει τον κόπο λοιπόν να αναφερθώ σε ένα προϊόν που έχει μέσα του το μέλι και όχι μόνο, το παραδοσιακό ρακόμελο.
Ήταν από παλιά προνόμιο των Κρητικών ν΄ απολαμβάνουν αυτό το αγνό ποτό τις κρύες νύχτες του χειμώνα, όσο κρύες φυσικά μπορεί να είναι στην Κρήτη. Με την ρακή και το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο παρασκευάζουν αυτό το "υγρό πυρ" που ακόμη και ένα σφηνάκι είναι αρκετό να σε κάνει να νιώσεις όπως σε σάουνα. Δεν συζητώ για τις τονωτικές, αποστειρωτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες! Με το πέρασμα του χρόνου όμως, τα "πνευματικά δικαιώματα" αυτού του ποτού πέρασαν και στην περιοχή της Αθήνας όπου έγινε το ποτό με πολλούς fun.
Όμως επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η "Αθήνα'' , το ποτό αυτό αφού έγινε συνήθεια πλέον κάτω, πήρε ν΄ ανηφορίζει και αισίως έφτασε ως την άλλη άκρη της Ελλάδας τον Έβρο. Ενδιάμεσα έκανε στάση και στα δικά μας τα μέρη, στην περιοχή της Θεσ/νίκης και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να το γνωρίσουμε και εμείς. Από τότε γίναμε φίλοι "κολλητοί" που θυμάται ο ένας τον άλλον μόνο το χειμώνα. "Εποχιακή" φιλία θα την ονόμαζα, όμως πιστέψτε με παρά του ότι βλεπόμαστε μόνο το χειμώνα εντούτοις δεν ξεχνιόμαστε κι έτσι κάθε τέτοια εποχή τα ξαναβρίσκουμε.!!
Όμως η αποδοχή του είναι τέτοια που γέννησε την επιθυμία στον καταναλωτή να το απολαμβάνει και παγωμένο το καλοκαίρι χωρίς να υπολογίζει την θερμαντική του δράση.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ παράγει το ρακόμελο με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε αναλογία υλικών με βάση τόσο την ρακί η αλλιως γράπα αλλα και με γνήσιο αποσταγμα από απόσταξη ζυμωμένου μελιού το αποτέλεσμα του οποίου είναι το ρακί απο μέλι η αλλιώς όπως το αποκαλούν στην Χαλκιδική ''Μουντοβίνα''.
Ρακόμελο λοιπόν, ρακή ή γράππα, κανέλα και γαρίφαλο και φυσικά το μέλι. Αποτέλεσμα;
Γόμωση για την εκτόξευση πυραύλου!
Δοκιμάστε να το παρασκευάσετε και μετά απολαύστε το. Θα σας εγκαταλείψουν όλες οι ιώσεις. Τι δυστυχία!!
Και να μία απλή συνταγή, για γρήγορη και εύκολη παρασκευή ρακόμελου:
Υπολογίστε πόσα σφηνάκια θέλετε να κάνετε.
Μέλι: μισό κουταλάκι του γλυκού για κάθε σφηνάκι.
Ένα ξυλάκι κανέλας
Γαρίφαλα τόσα, όσα και τα σφηνάκια.
Βάζουμε σ' ένα ανοξείδωτο σκεύος (κατσαρολάκι) την ρακή ή την γράππα ή απόσταγμα από ζύμωση μελιού και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην φουσκώσει. Προσοχή!! υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (μέλι ,κανέλα, γαρίφαλο) και ανακατεύουμε μέχρι το μέλι να διαλυθεί. Τότε το ρακόμελό μας είναι έτοιμο και εμείς επίσης έτοιμοι να το σερβίρουμε ζεστό.
Για το καλοκαίρι σερβίρεται παγωμένο προσοχή όμως στην υπέρ κατανάλωση.
Πάντα πίνουμε με μέτρο!!!
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης φυσική ουσία η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών, είναι ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόξινη γεύση Οι εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτή την τροφή αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τα μωρά τους. Είναι ενδεικτικό ότι η βασίλισσα ζει έως και πενήντα (50) φορές περισσότερο από την απλή εργάτρια και καταφέρνει να γεννά κάθε μέρα έως και 2.000 αυγά. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι επιδόσεις της αυτές, τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ευγονία, οφείλονται στην καθημερινή κατανάλωση βασιλικού πολτού. O βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα. Η περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία τον καθιστά μια τροφή με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων:
● Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς και επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
● Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
● Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
● Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες καθώς και ορισμένες άλλες ευεργετικές επιδράσεις του αφορούν την αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων, την μείωση της πίεσης του αίματος,την θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Ακόμη χρησιμοποιείται στην θεραπεία της νεφρικής ανεπάρκειας, περιέχει γενετήσιες ορμόνες που βοηθούν τους άντρες να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και να αυξήσουν την μυϊκή δύναμη, συμβάλει δε στην γαλακτοπαραγωγή μετά την γέννα των γυναικών και στην αποφυγή της αγγείωσης του δέρματος
Η αποτελεσματικότητά του και η ευεργετική του δράση είναι περισσότερο εμφανής σε άτομα ηλικίας πάνω των 40 ετών.
Γενικά ο βασιλικός πολτός βελτιώνει την διάθεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία και την όρεξη και βοηθά στην απόκτηση μεγαλύτερης διανοητικής και σωματικής δύναμης.
Τρόπος λήψης: Καθημερινά το πρωί πρίν την λήψη πρωινού η καφέ ποσότητα τόση όση μένει επάνω στο ειδικό κουταλάκι και κάτω από την γλώσσα σαν υπογλώσσιο περιμένοντας ν απορροφηθεί από τα τριχοειδή αγγεία ώστε να μεταφερθούν οι βιταμίνες και τα αλλα ευεργετικά του στοιχεία κατευθείαν στο αίμα. Ποτέ δεν καταπίνουμε τον Βασιλικό Πολτό διότι τα γαστρικά υγρά θα αλλοιώσουν τα συστατικά του καταστρέφοντας τις ιδιότητές τους. Προσφάτως και έπειτα από πολύχρονη έρευνα οι επιστήμονες και ειδικοί του χώρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να έχει ο Βασιλικός Πολτός τα αναμενόμενα ευεργετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό θα πρέπει η λήψη του να συνεχίζεται επί τριμήνου.
ΠΡΟΠΟΛΗ
ΠΡΟΠΟΛΗ
Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία η οποία προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Oι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά πριν η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά, ώστε να αποφύγουν παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες και γενικά να τους εξασφαλίσουν έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Η πρόπολη έχει τη φήμη ενός φυσικού αντιβιοτικού και έρευνες που έχουν γίνει την ενισχύουν. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το κερί της προσδίδει την επουλωτική του δράση και οι ρητίνες, τα βάλσαμα και τα αιθέρια έλαια τις αντιμικροβιακές και αντιικές της ιδιότητες. Η πρόπολη φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ειδικά την περίοδο του χειμώνα όπου οι λοιμώξεις του αναπνευστικού μας συστήματος είναι σε έξαρση . Έχει, επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα. Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ την παρασκευάζει σε μορφή βάμματος ή εκχυλίσματος και διατίθεται προς κατανάλωση συσκευασμένη σε ειδικά φιαλίδια με δοσομετρητή.
Ένας απο τους τρόπους λήψης είναι και ο παρακάτω:
Αραιώνουμε μία κουταλιά του γλυκού μέλι ή και της σούπας ακόμη με λίγο ζεστό νερό σε μία κούπα και στην συνέχεια προσθέτουμε 1 με 2 δοσομετρικές ποσότητες του φιαλιδίου πρόπολη. Με το σιρόπι αυτό αρχικά κάνουμε πλύση της στοματικής κοιλότητας και εν συνεχεία το πίνουμε. Επιτυγχάνεται έτσι η αποστείρωση της στοματικής κοιλότητας από πάσης φύσεως μικρόβια προστατεύοντας τα δόντια απο τερηδόνα και ουλίτιδα καθώς και η ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ
ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙ
.Το κερί το παράγουν οι μέλισσες από ειδικούς αδένες που διαθέτουν με το οποίο κατασκευάζουν τις κηρήθρες και για να καλύψουν το ώριμο μέλι. Το κερί της μέλισσας χρησιμοποιείται ευρύτατα. Εκτός από τα κεριά και τις λαμπάδες, το βρίσκουμε σε καλλυντικά, κρέμες, αλοιφές, φαρμακευτικά σκευάσματα, βερνίκια, γυαλιστικά αυτοκινήτων και επίπλων, φίλτρα τσιγάρων (μπορεί να συγκρατεί την πίσσα χωρίς να επηρεάζει το άρωμα του καπνού) και σε πολλές άλλες χρήσεις. Το κερί με το οποίο οι μέλισσες σφραγίζουν το ώριμο μέλι (απολεπίσματα) , έχει αντιβιοτικές ουσίες. Το κερί αυτό παρουσιάζει και αξιόλογη θεραπευτική δράση σε στοματικά προβλήματα (φαρυγγο - αμυγδαλίτιδες κ.λπ.) προβλήματα του άνω αναπνευστικού και στον επιχείλειο έρπη σε συνδυασμό με την πρόπολη καθώς και σε γαστροεντερικά προβλήματα.Όταν η τύχη σας φέρει κάποια στιγμή σε χώρο και χρόνο <<τρυγου>> του μελιού μη διστάσετε να ζητήσετε από τον μελισσοκόμο να γευτείτε λίγο από το κερί των καθαρών απολεπισμάτων μαζί με το μέλι τους. Να είστε σίγουροι ότι πέραν της γλυκιάς ευχαρίστησης θα προσφέρετε στον εαυτό σας και ειδικά στο στομάχι σας ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα.
Το κερί της μέλισσας είναι η βάση για την παρασκευή απο τους μελισσοκόμους με συνταγές που κληρονόμησαν απο τους παλιούς συναδέλφους αλλά και από ανθρώπους επιστήμονες στο είδος τους ειδικής κεραλοιφής σε συνδιασμό με γνήσια και αγνά άλλα προιόντα όπως το αγνό ελαιόλαδο, η πρόπολη και φυσικά το μέλι η οποία έχει τις παρακάτω ευεργετικές για το δέρμα και τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες:
1.ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΕΣ, 2.ΜΑΛΑΚΤΙΚΕΣ, 3.ΑΝΤΙ-ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ, 4.ΕΠΟΥΛΩΤΙΚΕΣ, 5.ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΠΑΛΗ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΔΟΜΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεραλοιφή αυτή είναι η μόνη στο είδος της λόγω της σύνθεσης και της δομής της που μπορεί να καταναλωθεί και ως φαγώσιμο με καταπραϋντική δράση κατα των γαστρεντερικών διαταραχών.
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ προχώρησε στην παραγωγή αυτής της κεραλοιφής έπειτα από πολύχρονη έρευνα συνδυάζοντας στοιχεία και συνταγές καταλήγοντας στην δική της σύνθεση τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαιώνουν καθημερινά οι χρήστες της.
Πέμπτη 5 Μαΐου 2011
ΓΥΡΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΗΣ
ΓΥΡΗ
Η γύρη είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της αποτελούν ένα εξαιρετικά φυσικό θρεπτικό προϊόν με τονωτικές ιδιότητες και για τον άνθρωπο. Μία με δύο κουταλιές του γλυκού γύρη καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Oι πρωτεΐνες μάλιστα της γύρης αποτελούν το 20% της σύστασής της. Επιπλέον, η γύρη αποτελεί και ισχυρό αντιανεμικό προϊόν, καθώς περιέχει σίδηρο, που ευνοεί το σχηματισμό των συστατικών του αίματος. Έχει διουρητικές ιδιότητες και παίζει τον ρόλο <<προστάτη>> του προστάτη .Και κάτι πολύ σημαντικό επίσης που το άφησα τελευταίο χάριν εντυπώσεων, αποτελεί καλό σύμμαχο της σεξουαλικής επιθυμίας. Οι μελισσοκόμοι, αμέσως μετά τη συλλογή της με ειδικούς για τον σκοπό αυτό γυρεοσυλλέκτες, η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών χιλιάδων πεταγμάτων της μέλισσας και μεθοδικότητας του μελισσοκόμου, την καταψύχουν και την διαθέτουν συσκευασμένη σε βαζάκια. Αυτό είναι και το πιο γνήσιο προϊόν. Ωστόσο, όμως εξίσου θρεπτική είναι και σε αφυδατωμένη μορφή, που μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια ή να προστεθεί σε χυμούς φρούτων, στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.
Με τόσα καλά πως να μην είναι αποδεκτή και από τον άνθρωπο;
Τετάρτη 4 Μαΐου 2011
ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ 250 ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ- ΠΑΤΕΝΤΑ by Miltos_e1
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και υλικά που εξυπηρετούν την τροφοδότηση των μελισσιών με σιρόπι.Σκεπτόμενος με ποιό τρόπο θα μπορέσω να τροφοδοτήσω με την συγκεκριμένη ποσότητα των 250 γρ τα μελίσσια μου νωρίς την άνοιξη γρήγορα και χωρίς κόπο καθώς βρισκόμουν σ΄ενα ζαχαροπλαστείο ενός φίλου μου πήρα ένα προφυτερόλ φυσικά για άμεση κατανάλωση απο μένα μιας και μου αρέσει πολύ. Η πλαστική συσκευασία του μου κέντρισε το ενδιαφέρον και ειδικά το πλαστικό καπάκι απο το μπολάκι που είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να δημιουργεί περιμετρικά καινό χείλος.Τότε σκέφτηκα ότι ισως θα μπορούσα με κατάλληλη παρέμβαση να το κάνω ταίστρα. Πήρα λοιπόν το μπολάκι αυτό, του άνοιξα στο πάνω μέρος του μερικές τρύπες περιμετρικά στο χείλος του, το γέμισα με νερό και το έκλεισα με το καπάκι του γυρνώντας το ανάποδα.τότε διαπίστωσα πως δημιουργεί μια περιμετρική ταίστρα, ένα και ένα για την μέλισσα η οποία πλησιάζει περιμετρικά και ρουφάει με την προβοσκίδα της το σιρόπι.Την επόμενη ημέρα, ετοίμασα το σιρόπι και πήγα να δοκιμάσω και στην πράξη πως μπορεί να λειτουργήσει αυτή η πατέντα σ΄ενα μελίσσι.Το αφήσα ανάποδα πάνω στους κηρηθροφορείς και την επόμενη ημέρα πήγα να δω τ αποτέλεσματα.Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε σταγόνα σιροπιού μεσα στο μπόλ.Τότε αφού το πείραμα πέτυχε άρχισα την μαζική εφαρμογή αυτου του τροφοδότη των 250 γραμμαρίων ιδανικό για διεγερτική τροφοδότηση.Χρησιμοποιώ διπλάσιο αριθμό απο αυτά ούτως ώστε η προετοιμασία να γίνεται στο σπίτι η στο εργαστήριο και η αντικατάσταση άμεσα στο μελισσοκομείο.Βέβαια αυτό προϋποθέτει καθημερινή επίσκεψη για 10 η 15 ημέρες διέγερσης.Δοκιμάστε το ειδικα΄οι ερασιτέχνες συνάδελφοι μελισσοκόμοι και πιστεύω πως θα σας ενθουσιάσει.Ειδικά στο κόστος και με λίγη προσοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια.
Καλή εφαρμογή!
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ - ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ - ΑΓΧΟΣ, ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ
Με τις αναρτήσεις μου αυτές προσπαθώ να μεταφέρω στον καθένα μας την ευεργετική επίδραση του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό και τον ρόλο του ως σύμμαχο απέναντι στις διάφορες ασθένειες που καραδοκούν να τον πλήξουν.
Αναμφισβήτητα και τα βότανα παίζουν και αυτά παραπλήσιο ρόλο προσφέροντας στον άνθρωπο είτε μεμονωμένα είτε με συνδυασμούς αυτών εκείνα τα πολύτιμα στοιχεία τους που χρειάζεται ο άνθρωπος. Το χαμομήλι πχ που όλοι γνωρίζουμε με τις καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Η λεβάντα με τις σπασμολυτικές, αντικαταθλιπτικές, αντιβακτηριδιακές και διεγερτικές της κυκλοφορίας του αίματος ιδιότητες της.
Φανταστείτε εκατομμύρια μελισσών να " βόσκουν " συλλέγοντας νέκταρ και γύρη από τα δύο αυτά φυτά μαζί ή και μεμονωμένα. Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Φυσικά η παραγωγή εκείνου του μελιού που θα έχει από μόνο του όλες τις παραπάνω ιδιότητες. Στην φύση όμως δεν υπάρχει μόνο χαμομήλι και λεβάντα. Υπάρχουν χιλιάδες ειδών βότανα που εξερευνήθηκαν και άλλα τόσα ανεξερεύνητα.
Φανταστείτε επίσης εκατομμύρια μελισσών να "βόσκουν " σε περιοχές πλούσιες σε βλάστηση και ποικιλομορφία φυτών που στην ουσία κάθε ένα αποτελεί διαφορετικό βότανο με τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες. Τότε το μέλι που θα παραχθεί θα’χει όλες μαζί τις ιδιότητες όλων των φυτών-βοτάνων.
Τα παραπάνω όμως δεν είναι φαντασία, είναι η πραγματικότητα. Θα το διαπιστώσετε αραιώνοντας μία κουταλιά μέλι μέσα σε μία κούπα ζεστό νερό. Τότε θα αισθανθείτε την όσφρηση και την γεύση να ταξιδεύουν σ΄ ένα τόπο με πολυάριθμα διαφορετικά λουλούδια ενώ όλα αυτά μαζί βρίσκονται μέσα στην κούπα σας. Και δεν περιορίζεται το θέμα μόνο στην όσφρηση και την γεύση αλλά επεκτείνεται και στην θεραπευτική του πλευρά, με τα γνωστά του αποτελέσματα, ενώ εσείς έχετε φτιάξει απλά ένα " τσάι μελιού " που μέσα του υπάρχουν τόσα βότανα όσα επισκέφτηκε η μέλισσα για ν’ αποσπάσει το νέκταρ και την γύρη τους και να σας προσφέρει αυτό το καλύγευστο μπουκέτο.
Είναι όμως επίσης ευχάριστο να ετοιμάσετε ένα αφέψημα απο μελισσόχορτο με το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού και να προσθέσετε μέσα του μία κουταλιά μέλι. Τότε το καλό είναι δύο φορές καλό.Θα νιώσετε τον ευατό σας να ηρεμεί και ν απαλλάσετε απο την ένταση.
Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πώς το μέλι μπορεί είτε ως "ελεύθερο" είτε ως " συζευγμένο " με τα φυτά-βότανα να προσφέρει ευεργετικό έργο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Και αφού μίλησα για το μελισσόχορτο αξίζει ν΄ αναφέρω και τις ιδιότητές του:
Το βότανο αυτό χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για την εξύψωση της διάθεσης, ενίσχυση της μακροβιότητας, ανακούφιση από τις ταχυπαλμίες, επούλωση πληγών και δικαίως χαρακτηρίζεται ως ηρεμιστικό-αντικαταθλιπτικό.Επίσης η αντισταμινική του ιδιότητα βοηθά στην μείωση των αλεργιών.
Η χρήση του είναι απλή: Φτιάξτε έκχυμα (τσάι) μ΄ αυτό, απ΄ το οποίο μπορείτε να πίνετε έως και 4 φλιτζάνια την ημέρα.
ΓΙΑΤΡΙΚΟ!! και φυσικά , ειδικά εάν είναι βράδυ και προσθέσετε μία κουταλιά μέλι τότε το σίγουρο είναι ότι σε λίγο θα βρίσκεστε σ΄ ένα καταπράσινο λιβάδι με προβατάκια.
Καλή σας νύχτα!
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΥΠΝΙΕΣ
Ήδη απο την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης το μέλι εθεωρείτο άριστο καταπραϋντικό μέσο και υπνωτικό.
Αλλά και στη λαϊκή ιατρική ακόμη και επί των ημερών μας το μέλι χρησιμοποιείται ευρύτατα για σιερά ασθενειών νευρικής φύσης. Κλινικές παρατηρήσεις έχουν επιβεβαιώσει τις μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού στον τομέα αυτό. Η καλοσύνη του μελιού οφείλεται στη γλυκόζη και πάλι με αποτέλεσμα τη μειώση των πονοκεφάλων και την καλυτέρευση της όρασης.
Γενικά το μέλι ενεργεί κατευναστικά πάνω σ' όλο το σώμα. Σε περίπτωση αϋπνίας ή και κακού ύπνου υάρχει η ακόλουθη κλασική και απλή συνταγή: Διάλυση μιας γεμάτης καλά, μικρής κουταλιάς μελιού σε χλιαρό νερό (όχι καυτό).
Το πίνετε και... καλή σας νύχτα!
Τρίτη 19 Απριλίου 2011
ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ, ΠΛΗΓΕΣ, ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Στην λαική θεραπευτική, επι σειρά αιώνων, χρησιμοποιούνταν με απόλυτη επιτυχία εναντίον των δερματικών παθήσεων και τραυματισμών αλοιφές απο μέλι και καταπλάσματα μελιού.
-Πληγωθήκατε;
-Μην ανησυχείτε!Υπάρχει το μέλι!
-Δεν το γνωρίζατε;εδώ το γνωρίζουν 2500 χρόνια πριν, απο την εποχή του Ιποκράτη όταν το μέλι χρησιμοποιούνταν με άριστη επιτυχία κατά των πληγών.
Στην πορεία υπάρχουν οι Ρωμαίοι, υπάρχει ο μεσαίωνας, όπου η χρήση του μελιού έκανε θραύση στις πληγές.Βλέπεις τότε ήταν τα πράγματα λίγο πιό άγρια απο τώρα.Τότε σε βαρούσαν μέχρι να ματώσεις.Τώρα σε βαράνε χωρίς να ματώνεις!!Εν πάση περιπτώσει.Φτάνουμε αισίως στον 11ο αιώνα, όπου υπάρχουν περιγραφές βιβλίων στις οποίες αναφέρονται θεραπείες πληγών με την χρησιμοποίηση αλοιφών απο μέλι σε συνδυασμό με το κοινό κατράμι(υγρόπισσα)Υπάρχουν πάμπολες συνταγές και υποδείξεις όπου αναφέρεται ότι ηχρήση μελιού υποβοηθεί στη θεραπεία δύσοσμων πληγών.Αργότερα σε συνδυασμό με το ψαρόλαδο άρχισε να χρησιμοποιείται για την θεραπεία εκτεταμένων πληγιασμένων επιφανειών.Έτσι μετα 10-12 μέρες απο την χρησιμοποίηση τέτοιων επιθεμάτων, αναφέρεται ότι σημειωνόταν πλήρης και καθολική ίαση των πληγών με το σχηματισμό αποτιτανώσεων πάνω σ αυτές.
Θεωρείται ότι η παρουσία του μελιού πάνω στην πληγή οδηγεί στην έντονη αύξηση της γλουταμίνης, ουσίας που ενέχει σπουδαίο ρόλο στις οξειδοεπανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού, διεγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυτάρων και έτσι συντελεί στην επούλωση των πληγών.Τα απλά ζαχαρα που περιέχει το μέλι αποροφούν υγρά απο την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων, τα οποία χρειάχονται υγρασία για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν.Την αντιβακτηριδιακή του δράση την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο αντιοξειδωτικό <<πινοσεμπρίνη>> που βρίσκετε σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι.
Ας πάμε τώρα σ΄ενα άλλο επιδερμικό, όχι όμως και επιφανειακό θέμα.Τη θεραπευτική κοσμητική ή πιο σύγχρονα εκφραζόμενο, την τέχνη του καλωπισμού που όπως είναι φυσικό έχει ώς σκοπό την προφύλαξη και συντήριση ενός υγιούς δέρματος και συνάμα ωραίου που έχει άμεσο σκοπό, πέραν απο την ομορφιά, να διαφυλάξει τον ανθρώπινο οργανισμό απο βλαβερές εξωτερικές επιδράσεις.
Για την τόνωση λοιπόν και την απαλότητα του δέρματος συνιστώνται μάσκες μελιού.Ενδεικτικά αναφέρω τις ακόλουθες:
-Μελιτούχος αλοιφή : 30 γρ αλεύρι σιταρένιο μαλακό, 20 γρ νερό, 30 γρ μέλι και λίγες σταγονες ροδόνερο, όσο χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μαλακό και ρευστό.Η μάσκα απλώνεται προσεχτικά στο πρόσωπο και παραμένει για μισή ώρα.Μετά ξεπλένεται με κρύο νερό χρησιμοποιώντας ένα μαλακό 'υφασμα η φυσικό σφουγγάρι.Εφαρμογή 2 φορές την εβδομάδα επι ένα μήνα και η περισσότερο διαδεδομένη:
-Μέλι 100 γρ , 25 γρ λευκό οινόπνευμα (οινοποιοίας) το λεγόμενο καθαρό οινόπνευμα 98% και 25 γρ νερό.Καλή ανάμειξη μέχρι μέχρι ομογενοποίησης και εφαρμογή ομοίως ώς άνω.
Τα αποτελέσματα των μασκών μελιού θεωρούνται εντυπωσιακά.Όχι μόνο απαλύνουν αλλά τρεφουν το δέρμα.Το μέλι χάρη στην υψηλή υγροσκοπική του δυνατότητα απορροφά τις βλαβερές ουσίες απο το δέρμα και συντείνει στην αντισηψία του.Δέρμα δεν υπάρχει όμως μόνο στο πρόσωπο.Αφού το δέρμα και το μέλι πάνε μαζί, το μέλι πάει παντού!!Ετσι λοιπόν έχω να σας πώ και τα εξής συμπληρωματικά:
Το μέλι για τις ελιές του δέρματος: Η συνταγή συστήνει 250γρ μέλι, 60 κε γλυκερίνη, 60 κε καθαρό οινόπνευμα, 20 κε κιτρικό οξύ, 15 σταγόνες κεχριμπάρι.Βάζετε πρωί και βράδι και οι ελιες σας γίνονται ...θρούμπες!
Το μέλι μαλακώνει τα χέρια:Ζυμώστε 250γρ μέλι, 4 κρόκους αυγών και προσθέστε σιγά σιγά 250 ml αμυγδαλέλαιο ανακατευοντας συνεχώς.Προσθέστε ακόμη 115 γρ σκόνη πικραμύγδαλου και αρωματίστε με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου της αρεσκίας σας εάν υπάρχει.Βάλτε αυτήν την κρέμα στα χέρια σας και ......χαιδέψτε!θα δείτε διαφορά.και κάτι τελευταίο αλλα ευχάριστο:
Σαπούνι με μέλι
Κόψτε σε λεπτές φέτες ένα κιλό άσπρο σαπούνι και βάλτε το σ΄ενα κατσαρολάκι με λίγο νερό στον πάτο για να μην καεί το σαπούνι, βάλτε το σε σιγανή φωτιά και μόλις λυώσει όλο το σαπούνι προσθέστε μισό κιλό μέλι και ανακατέψτε το μίγμα μέχρι ν αρχίσει να βράζει.Βγάλτε το απο τη φωτιά,προσθέστε μερικές σταγόνες άρωμα κανέλας ή όποιο άρωμα θέλετε, αδειάστε το μίγμα σ΄ενα καλούπι (ταψάκι) για να κρυώσει και μετά κόψτε το σε κύβους.όσο μένει, τόσο γίνεται καλύτερο.
Μέλι αιώνιο προστάτης της ομορφιάς!!!
ΜΕΛΙΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Με τον όρο μελισσοθεραπεία ευνοούμε την χρησιμοποίηση της μέλισσας και των προϊόντων της προκειμένου να προληφθεί η ν΄ αποκατασταθεί η βλάβη της υγείας του ανθρώπου όταν αυτός πάσχει από μία η από περισσότερες ασθένειες.
Η πρόληψη έχει εφαρμογή στην προσπάθεια ν΄ αποτραπεί η εισβολή κάποιων εχθρών στο σώμα (ιοί κλπ) οι οποίοι απειλούν με ασθένειες. Ενεργοποιείτε η άμυνα του οργανισμού, καταπολεμούνται τα μικρόβια και οι ιοί αφού έχουν εισέλθει στο σώμα και πριν ακόμη παρουσιασθούν κλινικά συμπτώματα.(εμπύρετος κατάσταση, πόνοι, εγκαύματα κλπ). Αποκατάσταση είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως μετά από μια εγχείρηση, διάφορα τραύματα ή μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβάνοντας μια συνηθισμένη γρίπη.
Στο άκουσμά της η λέξη μελισσοθεραπεία σημαίνει την πρόθεση και την προσπάθεια των ειδικών να επαναφέρουν την υγεία κάποιου χρησιμοποιώντας την μέλισσα και τα προϊόντα της μέσα από ένα καθορισμένο και εγκεκριμένο πρόγραμμα. Σήμερα η μελισσοθεραπεία κατανοείται σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι παλιά. Δέν είναι απλά μια θεραπευτική μέθοδος, είναι ένα διαφορετικό είδος ιατρικής η οποία μπορεί να ονομαστεί και μελισσοιατρική, είναι μία επιστήμη διότι πρέπει να υπάρχει γνώση για την θεραπεία ενός ασθενή και με ποιόν τρόπο μπορεί ν αντιμετωπιστούν οι ασθένειες καθώς και οι ακριβείς δόσεις ¨¨φαρμάκων¨¨ .Πχ η πρόπολη καταστρέφει το Helicobacter pylori εάν δίνεται στην σωστή ποσότητα, και το δηλητήριο θα αυξάνει την παραγωγή κορτιζόνης μετά από ένα τσίμπημα μέλισσας. Η μελισσοθεραπεία είναι επίσης μια ολιστική ιατρική. "Ολιστική" σημαίνει να τα χρησιμοποιείς "όλα" ή να τα θεραπεύεις "όλα". Είναι δυνατά συσχετισμένη, με τον αρμονικό τρόπο ζωής, με τόσες πολλές φυσικές διαδικασίες. Χρησιμοποιεί γνώσεις από άλλες ολιστικές φυσικές θεραπείες όπως η φυτοθεραπεία (χρήση βοτάνων), αρωματοθεραπεία (χρήση αιθέριων ελαίων), αγιουβέρδα, ρεφλεξολογία. Επηρεάζει βαθιά το ανθρώπινο και ζωικό νευρικό σύστημα και την πίεση του αίματος, οπότε μόνο μέσω αυτών των 2 συστημάτων, επηρεάζει όλο το σώμα, τη συναισθηματική ζωή καθώς και την πνευματική μας ζωή.
Εκμεταλλευόμενοι τελικά όλα αυτά που προσφέρει τόσο σ εμάς όσο και στο περιβάλλον η μέλισσα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μαζί μας έναν σύμμαχο στην διαρκεί προσπάθεια του οργανισμού μας να αντιτίθεται σ όλους εκείνους τους εχθρούς που προσπαθούν να τον πλήξουν και να τον ασθενήσουν.
Γιατι δεν γνωριζουμε στην Ελλαδα την μελισσοθεραπεια?
Η μελισσοθεραπεια εφαρμοζεται συστηματικα εδω και λιγες δεκαετιες, τοσο στην κεντρικη Ευρωπη, στην Βορεια και Νοτια Αμερικη, στην Κουβα, στην Αυστραλια, οσο και στην Κινα και στην Ιαπωνια, με μεγαλη επιτυχια. Η γνωση που εχει αναπτυχθει γυρω απο την μελισσοθεραπεια σε αυτες τις περιοχες του κοσμου ειναι μεγαλη, ενω ολοενα και περισσοτερα πανεπιστημια και κλινικες κλινουν προς την ερευνα των ευεργετικων προιοντων της μελισσας. Η καλυτερη κλινικη μελισσοθεραπειας στην Ευρωπη εδρευει στην κοντινη μας Ρουμανια, υπο την διευθυνση του ιατρου Dr. Stefan Stangaciu.
ΠΕΡΔΙΚΑ
Περδίκα
Πασχαλινό έθιμο της περιοχής του Νομού Γρεβενών που μοιάζει με το πανελλαδικό έθιμο του βαψίματος των αυγών την περίοδο του Πάσχα με κάποιες παραλλαγές.
Διαλέγονται κατ αρχήν αυγά γερά και ανθεκτικά στο βράσιμο όπου στην συνέχεια με την κατάλληλη τεχνική μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης.
Σαν βάση χρησιμοποιείται το αγνό κερί μέλισσας και διάφορα χρώματα ανεξίτηλα (μαρκαδόροι), το κονδύλι που είναι ένα στέλεχος από κληματαριά (κομμάτι κληματσίδας με κόμπο) το οποίο χρησιμοποιείται για να τοποθετεί επάνω στο αυγό το λιωμένο κερί με την χρήση ενός μεταλλικού χωνιού μέσα στο οποίο μπαίνει το κερί το οποίο λιώνει επάνω στην φλόγα ενός φιτιλιού.
Ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.
Κρατάμε με το ένα χέρι το αυγό και με το άλλο το κονδύλι. Ζεσταίνουμε το κονδύλι που έχει επάνω το κερί στην φλόγα του φυτιλιού ώστε να λιώσει το κερί και κάνουμε με αυτό το περίγραμμα των παραστάσεων. Στην συνέχεια χρωματίζουμε με μαρκαδόρο το εσωτερικό του περιγράμματος και έπειτα καλύπτουμε πάλι με το κονδύλι με κερί το χρωματισμένο τμήμα των παραστάσεων. Τοποθετούμε στην συνέχεια τα αυγά σε μεταλλικό σκεύος στο οποίο ρίχνουμε νερό και το χρώμα βαφής αυγών χωρίς ξύδι όπως συνηθίζεται διότι αυτό θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τις παραστάσεις και τα βράζουμε.
Το αποτέλεσμα καθώς και η διαδικασία φαίνονται στις παρακάτω εικόνες:
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ







Πασχαλινό έθιμο της περιοχής του Νομού Γρεβενών που μοιάζει με το πανελλαδικό έθιμο του βαψίματος των αυγών την περίοδο του Πάσχα με κάποιες παραλλαγές.
Διαλέγονται κατ αρχήν αυγά γερά και ανθεκτικά στο βράσιμο όπου στην συνέχεια με την κατάλληλη τεχνική μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης.
Σαν βάση χρησιμοποιείται το αγνό κερί μέλισσας και διάφορα χρώματα ανεξίτηλα (μαρκαδόροι), το κονδύλι που είναι ένα στέλεχος από κληματαριά (κομμάτι κληματσίδας με κόμπο) το οποίο χρησιμοποιείται για να τοποθετεί επάνω στο αυγό το λιωμένο κερί με την χρήση ενός μεταλλικού χωνιού μέσα στο οποίο μπαίνει το κερί το οποίο λιώνει επάνω στην φλόγα ενός φιτιλιού.
Ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία.
Κρατάμε με το ένα χέρι το αυγό και με το άλλο το κονδύλι. Ζεσταίνουμε το κονδύλι που έχει επάνω το κερί στην φλόγα του φυτιλιού ώστε να λιώσει το κερί και κάνουμε με αυτό το περίγραμμα των παραστάσεων. Στην συνέχεια χρωματίζουμε με μαρκαδόρο το εσωτερικό του περιγράμματος και έπειτα καλύπτουμε πάλι με το κονδύλι με κερί το χρωματισμένο τμήμα των παραστάσεων. Τοποθετούμε στην συνέχεια τα αυγά σε μεταλλικό σκεύος στο οποίο ρίχνουμε νερό και το χρώμα βαφής αυγών χωρίς ξύδι όπως συνηθίζεται διότι αυτό θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τις παραστάσεις και τα βράζουμε.
Το αποτέλεσμα καθώς και η διαδικασία φαίνονται στις παρακάτω εικόνες:
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ







Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)